Hvis du skal på ferie i Skotland og lejer bil, er det vigtigt, at du læser denne guide først. Det kan være svært for en dansker at køre bil i Skotland, fordi vejene er smalle og kurvede.

I denne guide fortæller vi dig, hvad du skal være opmærksom på, når du skal køre bil i Skotland – f.eks. hvis du skal køre fra Edinburgh til Isle of Sky.

1. Man kører i venstre side

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at skotterne kører på venstre side af vejen. Dette kan være en udfordring for danskere, der er vant til at køre på højre side af vejen.

royal mile edinburgh

Sørg for at holde godt øje med trafikken, når du krydser gader eller skifter vejbane – især inde i storbyerne Edinburgh og Glasgow.

Se også min video fra roadtrip i Skotland:

Du skal dog ikke have internationalt kørekort for at køre i Skotland – dit helt almindelige danske kørekort fungerer fint.

2. Lej en bil med automatgear

Noget der kan spare dig for mange frustrationer er at leje en bil i Skotland med automatgear. Man lærer relativt hurtigt at køre i venstre side, men at skifte gear sidder virkelig integreret i os, så det giver rigtig god mening at bruge lidt ekstra penge på lejebilen og få en med automatgear.

Så er der også én mindre ting at bekymre sig om på landevejene i Skotland.

3. Manglende gadebelysning

edinburgh centrum

For det andet skal du huske, at mange skotske byer og landsbyer ikke har gadebelysning. Sørg for at køre med nærlysene tændt, så du kan se, hvor du skal køre.

4. Husk at tanke, når du kan

Endelig skal du være opmærksom på, at der ikke er mange steder i Skotland, hvor man kan tanke bilen op. Sørg derfor for at tank bilen godt op, inden du kører fra byen eller landsbyen.

I sær når du er på f.eks. Isle of Skye giver det god mening at tanke, når det er muligt.

5. Pas på får på vejene

En anden ting, du skal være opmærksom på, når du kører bil i Skotland, er fårene på vejene. Det er ikke usædvanligt at se får gå på vejen, så pas godt på og hold et godt øje med dem.

6. Lokale er vant til turister, men

Holyrood Park Edinburgh

Udsigten fra en løbetur i Holyrood Park.

Der er mange turister på vejene i Skotland, så de fleste lokale er vant til, at vi kommer og altså kører i “den forkerte side”. Det vil sige, at vi i sagens natur kører lidt langsommere end de lokale, der også kender vejene ud og ind.

Når det så er sagt, så har jeg da oplevet, at der har været en lokal mand, der havde utrolig travlt og ikke var bange for at vise det på en lidt ubehagelig måde: ved at køre meget tæt på min bil.

Dér er mit bedste råd ganske enkelt bare at holde ind og lade ham køre udenom. Læg egoet væk og husk, at du altså er på udebane, når du kører bil i Skotland – det vil gøre din tur markant rarere.

7. Nyd (na)turen

At køre bil i Skotland er en oplevelse i sig selv fordi naturen er så foranderlig og skøn. Husk at stoppe op og nyde udsigten – ofte er det netop skønheden i naturen, der gør rejsen så fantastisk.

Følg disse råd, og du vil have en god ferie i Skotland! Husk på at nyd naturen og de smukke skotske landskaber. Og så skal du ikke glemme at tage et billede af skotske hjemmelavede is!

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne guide, skriv venligst en kommentar nedenfor. Vi glæder os til at høre fra dig! 🙂

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien