Roadtrip i Skotland – fra Edinburgh til Isle of Skye

isle of skye koDa jeg boede i Edinburgh ville vi gerne opleve så meget af Skotlands imponerende natur som muligt. Vi var bl.a. på bustur til Glenfinnan og på vandretur i Pentland Hills, men det der imponerede mig mest og stadig står indprentet som min vildeste rejse-oplevelse nogensinde er vores tur fra Edinburgh til Isle of Skye.

Herunder vil jeg dele vores rute og erfaringer fra turen til Isle of Skye. Læs om min anbefalede rute, billeje i Edinburgh & overnatning på Isle of Skye.

Inden vi går i gang med indlægget, så har jeg en opdatering til guiden – her i efteråret 2018 har jeg nemlig været på netop den anbefalede roadtrip rute fra Edinburgh til Isle of Skye via Glencoe.

Jeg filmede det hele og du kan se resultatet herunder. Først i Glencoe:

Og derfra til Isle of Skye:

Og herunder er mit ‘gamle’ indlæg med guide til roadtrip fra Edinburgh til Isle of Skye, hvor Skotlands vildeste natur venter.

Anbefalet roadtrip-rute fra Edinburgh til Isle of Skye

Jeg har en rute, som jeg gerne vil slå et slag for. Ganske vist har jeg intet at sammenligne med, men jeg har en fornemmelse at, at ruten herunder er den bedste, når turen går fra Edinburgh til Isle of Skye. Ganske vist er den lidt langsommere end hvis man kører via Glasgow, men den er voldsomt meget flottere – det giver flere rejsende mig ret i, når jeg læser på forskellige blogs og fora.

Turen går via Callander, som er en lille hyggelig by, hvor der på hovedgaden er flere små cafeer og restauranter. Der er også et par overnatningsmuligheder, hvis det skulle være. Callander er nemlig sidste stop inden turen går op i højlandet, hvor der kan være langt mellem butikkerne – så køb lidt ind i Callander, hvis I ikke vil sulte 😀

Herefter begynder den episke køretur gennem Loch Lomond & The Trossachs National Park. Glæd jer!

glencoe

Glencoe (foto: discoverglencoe)

Ruten går herefter til Glencoe, som jeg første gang så på den tidligere nævnte tur til Glenfinnan. Før mit møde med Isle of Skye var Glencoe området noget af det mest imponerende jeg havde set. Flot natur og bjerge.

Fort William er en større by, hvor der er pubber, restauranter, butikker og sågar en McDonald’s. Jeg kender til flere grupper, der har gjort stop en eller flere overnatninger i Fort William, hvilket måske er en god idé – vi tog dog hele køreturen fra Edinburgh til Isle of Skye på én (lang) dag.

Se evt udvalget af hoteller i og omkring Fort William her.

eilean donan castle

Når I ser Eilean Donan Castle, så nærmer I jer Isle of Skye.

Derefter går turen ‘hurtigt’ direkte mod Isle of Skye. Landskabet fortsætter med at imponere, så tiden flyver vitterligt afsted selvom man sidder i en bil. Det er svært at forklare, men det er en helt unik oplevelse, som jeg ikke kan anbefale nok.

Google siger, at køreturen fra Edinburgh til Isle of Skye tager knap 5 timer, men vi endte nok nærmere på en 6-7 stykker – dog også med et heftigt snevejr på noget af ruten. Man kan dog godt afsætte en times tid ekstra til diverse små pauser og foto-stop.

Se min anbefalede rute på kort her (indlægget fortsætter under kortet).

Billeje i Skotland – Edinburgh som eksempel

lejebil i skotland

Vores bil på vej hjem fra Isle of Skye.

Der er nok steder at vælge imellem, når man skal leje bil i Edinburgh. Billeje i Skotland (og resten af Storbritannien) fungerer fuldstændig ligesom i Danmark og resten af Europa. Det kræver f.eks. ikke et specielt kørekort eller lignende for at måtte køre i venstre side som man jo gør i hele Storbritannien.

Trafikken i Skotland er meget lig den danske og særligt når man kommer ud af byerne, så er der altså vitterligt intet til hinders for, at en dansker (der er vant til at køre i højre side) kan køre bil i Skotland.

billeje edinburgh

Min mor, der var med som co-driver, bag rattet.

Da vi skulle finde en lejebil i Edinburgh brugte vi hjemmesiden Expedia Billeje som giver et fint overblik over udvalget af lejebiler. Expedia viser lejebiler fra de forskellige store biludlejningsfirmaet. Jeg er altid lidt ængstelig, når jeg skal leje en bil, så jeg vil gerne leje den hos et af de større, velkendte firmaer.

Dér fungerede Expedia godt til at give overblikket og vi fandt en god bil, som vi bookede. Den model havde de dog ikke flere af da vi skulle hente den, så vi blev opgraderet og fik den fedeste bil, der havde indbygget GPS og alt muligt lir.

Søg selv efter lejebiler i Edinburgh hos Expedia her.

Overnatning på Isle of Skye

kilt rock skye

Billede fra Kilt Rock på Skye’s nordøstlige side.

Isle of Skye er ganske vist en relativt stor ø, men den er meget øde (og mange steder præget af store områder, der ikke er egnet til beboelse). Når man kører rundt på Isle of Skye ser man mange ‘bed and breakfast’ skilte, men de bliver altså booket op ret hurtigt. Husk på, at Isle of Skye altså er en verdensberømt ø og at der kommer rejsende fra hele verden.

Så jeg vil virkelig anbefale alle, der planlægger en rejse til Skotland og en tur til Isle of Skye at booke overnatningen hjemmefra. Vi bookede ca en måned inden ankomst og der var der allerede meget få valgmuligheder tilbage!

Igen, så har jeg lavet et link, der viser hotellerne på Isle of Skye – søg efter ledige hoteller på Isle of Skye her.

Vi var for langsomme til at få booket et hotel, så vi endte med at ty til Airbnb, hvor der da også (sædvanligvis) er et ganske habilt udvalg af overnatningsmuligheder på Isle of Skye.

Har du endnu ikke prøvet Airbnb? Så kan du få 290 kr i rabat på din første booking, hvis du bruger min rabatkode – klik her og få rabatten.

Hvor skal man så bo på Isle of Skye?

isle of skyeGodt spørgsmål, men mit indtryk er egentlig, at det ikke gør så meget. Øen er ekstrem og forandrer sig meget hurtigt. Vi havde base på den sydvestlige del af øen (omkring Isleornsay), hvilket var fint. Vi tog en dagstur rundt i bil og så på den måde hele Isle of Skye.

Den største by på øen hedder Portree og er nok ikke et dumt sted at finde sig et hotel eller en Airbnb-lejlighed, men jeg synes ærlig talt ikke, at det gør super meget, hvor man bosætter sig.

Fordelen ved at vælge Portree eller finde noget, der ligger i en af byerne, er selvfølgelig at der er lidt liv. Man kan således f.eks. smutte ned forbi den lokale pub og få sig en velfortjent pint, når man er færdig med sin sightseeing.

Tag et kig på linket til hoteller herover eller tjek selv Airbnb for forskellige muligheder.

Jeg vil meget gerne svare på spørgsmål om alt fra billeje i Edinburgh til overnatning på Isle of Skye. Smid en kommentar herunder, så vender jeg tilbage hurtigst muligt 🙂

26 tanker om “Roadtrip i Skotland – fra Edinburgh til Isle of Skye

 1. Cecilie Hansen

  Hej! Jeg ved, at indlægget er af ældre dato, men jeg håber at du stadig kan svare mig! Jeg overvejer at tage en tur til Skotland til august, og jeg har læst flere steder om denne tur. Jeg tænkte dog på, om du har erfaring med at tage toget fra Edinburgh til Isle of Skye i stedet? Jeg har læst at det skulle være en fantastisk oplevelse ligeså vel, og da jeg påtænker at tage alene afsted, så vil jeg hellere tage toget end en lejebil, da jeg ikke er så sikker på mine kørerevner derovre!

  Håber du har råd!

  VH Cecilie

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Cecilie

   Indlægget er da kun et halvt års tid gammelt 😀

   Jeg har ikke selv erfaring med at tage toget til Skye, men jeg tror helt sikkert også, at det er en fantastisk oplevelse. Det kan vist gøres relativt nemt med kun et enkelt skift i Glasgow. Og så noget færge fra Mallaig, så vidt jeg husker.

   Prøv at søge lidt rundt på Train Genius, som jeg omtaler i denne guide til tog i Storbritannien: https://storbritannien.dk/togbilletter/

   Der får man et fint overblik over togtider og priser.

 2. Louise E. Andersen

  Hej Kristoffer,

  En veninde og jeg skal til Skotland den første uge i oktober, og vi overvejer at leje en bil, da det er billigt og giver os frihed til at se de steder, vi gerne vil se. Jeg har brugt din hjemmeside en del og er blevet inspireret af dit forslag til en roadtrip fra Edinburgh til Isle of Skye.
  Mit spørgsmål vedrører egentlig overnatning; vi vil gerne være spontane på vores rejse og ikke nødvendigvis booke alle overnatninger på forhånd, men tror du, det bliver svært at finde et sted at sove f.eks. via Airbnb, hvis vi venter?

  Venlig hilsen Louise

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Louise

   Fedt, at I vil på roadtrip i Skotland – tror jeg ikke I vil fortryde, det er en fed oplevelse!

   Hmm, jeg har svært ved at svare fyldestgørende, da jeg kun har erfaring fra min egen ene roadtrip i Skotland, hvor vi kun overnattede på Skye. På Skye vil jeg i hvert fald anbefale jer at booke hjemmefra i god tid, hvis I vil være sikre på at kunne overnatte på selve øen. Vi var ude i nogenlunde tid, men kunne alligevel ikke finde voldsomt mange ledige ferielejligheder/boliger…

   Så uden at være den helt store ekspert, så vil jeg nok anbefale at booke overnatning på Isle of Skye hjemmefra – hvis I kører videre inde på fastlandet så tror jeg det er noget nemmere bare at ‘tage den på gefühlen’ og booke mens I er på vejen.

   Rigtig god tur til Skotland!

 3. Christian

  Hej Kristoffer

  Jeg ved, at indlægget er af ældre dato, men jeg håber at du stadig kan svare mig 🙂

  Vi er en logegruppe på 5 mænd som skal på en tur sommeren 2019. Jeg er igang med at planlægge en mulig tur. Blev meget inspireret af din side.

  Tænker at flyve til Edinburgh (1 overnatning og se byen) og efterfølgende 3-4 dages road trip. Tror du det er realistisk at nå roadtrip på 3-4 dage? Vi vil på turen gerne se natur, smage whiskey og måske deltage i Highland Games (hvis man kan det? alternativt som tilskuer)

  Med venlig hilsen
  Christian

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Christian

   Det er da kun knap 2 år gammelt 😀 Så selvfølgelig kan jeg stadig svare 🙂

   Det lyder som en episk tur – jeg kan kun på det kraftigste anbefale at rejse rundt i Skotland.

   Man kan nå at se rigtig meget på 3-4 dages roadtrip i Skotland, uden tvivl. Hvis I har brug for konkret hjælp til planlægningen af jeres rejse, så skriv endelig på kf@rejsekris.dk.

   En klassisk rute er jo den jeg også beskriver i indlægget her: Edinburgh > Stirling > Fort William > Isle of Skye og retur. I kunne f.eks. tage en overnatning i Fort William og derefter bruge de resterende dage på Isle of Skye – sådan ville jeg nok prioritere. Måske med en enkelt nat i Inverness, hvis I også gerne vil have lidt natteliv med 😉

   God rejse til Skotland!

 4. Louise

  Hej Kristoffer,

  Dejligt med alle de gode tips du har til Skotland.
  Min kæreste og jeg skal afsted på en lille tur fra torsdag eftermiddag til mandag morgen. Da jeg har været i Edinburgh før, overvejer vi at leje en bil, men vil nok kun bruge 1½-2 dage på en køretur. I forhold til tidsrammen, hvad vil du så anbefale, Inverness eller Isle of Skye?

  Vh Louise

 5. Nina

  Hej.

  Hvordan er det med oplevelser for børn? Overvejer at rejse med søn på 9 år. Hvor lang tid er tog turen fra Edinburgh (eller er det nemmere at flyve til Glaskow?) til Isle of skye ?
  Hvordan kan vi komme rundt på øen uden bil? Jeg har ikke mod på at køre bil. Vi har 7 dage i alt.

  Isle os skye

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Nina

   Well, hvis din søn er vild med natur, så er der i hvert fald nok at oplevelser!

   I mit rejsebureau, Rejsekris Tours, har jeg faktisk lige sendt en mor og datter afsted til Skotland og Isle of Skye på en uges rundrejse, hvor de slet ikke skal med bil. Udelukkende med tog og bus – bl.a. også bustur rundt til Isle of Skyes bedste seværdigheder. Så det kan godt lade sig gøre.

   Læs eventuelt mere om Rejsekris Tours rejser til Skotland her: https://rejsekris.dk/tours/skotland

 6. Lene Faarup

  Hej Kristoffer
  Jeg er igang med at planlægge en 2 ugers biltur rundt i Skotland til august. Tænkte at flyve til Aberdeen og køre videre til Inverness gennem Cairngorms national park, derfra videre til Isle of Skye et par dage, Isle of Harris et par dage, og via Glenfinnan, Fort William og Glencoe til Oban, hvorfra vi tager en bådtur til Mull/Fingals cave, og derfra videre over Loch Lomond & Trossachs National Park til Glasgow og Edinbourg, og hjem derfra til danmark.
  Vi vil gerne kombinere natur, kortere vandre ture og Highlands, med slotte, lidt byer og et par bådture.
  Men, hvad tænker du, er det realistisk? er det det værd? er det den forkerte vej rundt? de fleste snakker jo om Edinbourg via Glencoe til Isle of Skye
  På forhånd tak – Lene 🙂

 7. Line

  Hej Kristoffer

  Min mor, moster og jeg skal på roadtrip i starten af september. Det er planen at vi tager en overnatning i Callander (fordi vi lander forholdsvis sent i Edinburgh) og en overnatning i Fort William på vejen op til Isle of Skye. På Isle of Skye har vi overvejet at tage to overnatninger, for at få det hele med. Derfra er vi lidt i tvivl om, hvad den bedste rute er tilbage til Edinburgh, uden at det skal være den samme, som vi kom fra. Vi har én overnatning at gøre godt med.

  SÅ.. Har du nogle gode råd til turen fra Isle of skye og tilbage til Edinburgh?

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Line

   Lyder som en god tur!

   Jeg har lige lavet en rejse i Rejsekris Tours, der meget ligner jeres – der overnatter de i Inverness på vejen hjem, for at få Loch Ness med. Alternativt har jeg også lige ‘sendt’ nogen til den lille, hyggelige by Pitlochry – det er en lille perle 🙂

   1. Alexandra

    Hej Kristoffer.
    Tak fro din informative hjemmeside. Vi er to, som for første gang skal besøge Skotland. Vi ankommer sent torsdag aften til Edinburg og skal hjem mandag aften, og har tænkt på en rute som vil være Stirling, Fort Williams, Isle of Skye. Vi havde oprindelig tænkt, at det skule være med bil, det har vi dog droppet, da vi ikke har mod på venstrekørsel. Så nu er vi i tvivl om, hvorvidt vores rute er realistisk? Vi tænker, at vi er nødsaget til at tage en overnatning i Edinburg grundet den sene ankomst. Kan du hjælpe os lidt på vej?
    1. Hvordan kommer vi fra lufthavnen( vi alnder kl. 22.10) til Edinbrug centrum, hvor vi tænker at finde et overnatningssted.
    2. Findes der et mere oplagt sted at overnatte, når vi påtænker at rejse videre tidligt næste dag?
    3. Er vores rute realistisk eller bør vi korte ruten ned/ lave færre stop?
    4. Hvordan kommer vi bedst rundt? Tog eller bus?

    På forhånd tusind tak for hjælpen.

    Mange hilsner
    fra os

    1. Kristoffer Føns Forfatter

     Hej Alexandra

     Ruten er realistisk nok med bus og tog. I kan tage tog (også bus, men tog er hurtigere og nok også flottere) fra Edinburgh til Fort William og så bus fra Fort William til f.eks. Portree på Isle of Skye. Fra Portree er der flere tour-operatører, der kører dagsture rundt på selve Isle of Skye. I mit rejsebureau havde jeg sidste år en mor og datter afsted på denne tur og de var vilde med det… I Fort William kan jeg anbefale at tage en kort togtur ud til Glenfinnan Viadukten – der er super flot.

     I forhold til jeres første nat, så er der lufthavnshoteller i Edinburgh Airport – søg efter ‘Edinburgh Airport’ her: https://storbritannien.dk/link/hotel-tilbud

     God rejse til Skotland 🙂

 8. Birgit

  Hej!
  Vi er en familie på fem, to voksne og tre børn på 3, 9 og 11 år som gerne vil på kør selv ferie i Skotland.
  Hvad kan du anbefale af rute og oplevelser?
  Vi ønsker ikke meget lange køreture og kan godt undvære højlandet – denne gang.
  Mvh. Birgit

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Birgit

   Hmm, Højlandet er nu ellers netop det de fleste rejser til Skotland og tager på kør-selv-ferie for 😀

   Så er der jo ‘Scottish borders’ området nede sydpå ved grænsen til England, men jeg ville nu nok køre nordpå i stedet – f.eks. Glencoe, Fort William, Cairngorms eller lignende…

 9. Henrik Rose

  Kan anbefale at leje en VW T6 Camper hvis man er 2 personer. Så har man friheden. Denne camper er smal og god til de smalle veje.
  Vi nåede i juni 2019 helt til Harris og Lewis på en 7 dages tur. Vi lejede camperen lige udenfor Edinburgh.
  Men det blev mange timer på landevejen. Kan anbefale at blive på de indre Hebrider. Og de ydre, altså Harris, er meget øde og med rå klipper og har næsten ingen træer.

 10. Tanja Weber

  Hej Kristoffer
  En veninde og jeg planlægger en forlænget weekend til Edinburgh her i februar og havde en drøm om at se nogle Outlander locations. Jeg kan ikke gennemskue om det er en fordel at leje bil (ville vi helst undgå) eller vi kan komme rundt via bus og tog nemt? Kan se Stirling fx ligger et par timers kørsel fra Edinburgh. Vi er nok lidt usikre på at tage turen selv, men er også ærgerligt ikke at se så meget som muligt, når vi endelig skal derover.
  På forhånd tak.
  Vh Tanja

   1. Lilian Vangsgaard

    Hej Kristoffer
    Vi er to par der planlægger en tur rundt i Skotland. Da vi ikke vil være presset af en bestemt tidsplan, påtænker vi at finde B&B undevejs. Vi skal afsted sidst maj – først juni, er det realistisk at finde overnatning efterhånden som vi kommer rundt eller anbefaler du man bestiller hjemmefra.
    Vh
    Lilian

    1. Kristoffer Føns Forfatter

     Hej Lilian

     Spændende. Hmm, jeg forstår godt jeres tanker, men min anbefaling er altså at booke hjemmefra, når man rejser til Skotland og i sær Isle of Skye i denne periode (sommer-halvåret). Det skal muligvis nok lykkes jer at finde noget, men allerede nu her i januar er der godt booket op på Skye i sommermånederne…

 11. Rebekka

  Hej Kristoffer

  Jeg og en veninde skal til Skotland til juli og vil bl.a. gerne på vandretur i højlandet. Vi er dog lidt (læs: meget) på bar bund ift. hvor det er godt at vandre, ruter, overnatning osv. Ingen af os har prøvet længere vandreture, så derfor tænker vi omkring 45 km til en tre dages tur ca. Derudover skal det også være et område, hvor der er mulighed for overnatning.
  Vi vil blive så glade, hvis du har nogle forslag, da vi efterhånden har været igennem det meste af google uden at blive klogere.

  Hilsen Rebekka

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.