Togbilletter i England & Skotland – Guide til transport i Storbritannien

tog i englandJeg har rejst rigtig meget i England og har også boet i Skotland, hvorfor jeg er vant til at tage toget rundt i Storbritannien. Lad det være sagt med det samme – det er både rarere og billigere at tage tog i England og Skotland, så jeg kan virkelig anbefale tog som transportmiddel i Storbritannien.

I guiden herunder tager vi et kig på, hvordan man får billige togbilletter og jeg kommer også med et par priseksempler på de mest populære strækninger i England & Skotland.

Billige togbilletter i Storbritannien

Tognettet i Storbritannien er privatiseret og dermed ikke ejet af staten ala DSB herhjemme. Det er rigtig rart for os, der gerne vil køre billigt med tog i England og Skotland. Det betyder dog også, at der ikke er en fast pris på (mange) togrejser i Storbritannien.

togbillet englandMan skal således være forberedt på, at prisen på en togbillet i England & Skotland svinger som vi kender det fra flybilletter. Det er altid en god idé at bestille sin flybillet i god tid, det samme gælder, når det kommer til togbilletter i Storbritannien. Faktisk kan man spare helt op til 80% på visse togrejser, hvis man er rigtig tidligt ude.

Derfor anbefaler jeg alle danskere, der skal rejse med tog i England og Skotland, at de køber togbilletterne hjemmefra på nettet.

Er det ikke besværligt, når man bor i Danmark?

Nej, det er præcis lige så simpelt som hvis man boede i Storbritannien. Systemet for billetkøb er nemlig smartere derovre end herhjemme, hvor vi får tilsendt en email og så ellers skal finde en printer og printe vores DSB-billet ud… I Storbritannien får man derimod tilsendt en billetkode, der skal indtastes i en billetautomat på stationen, hvorefter man så printer sin togbillet ud dér.

Det fungerer praktisk taget ligesom at købe en almindelig togbillet i automaten – man får den bare (ofte meget) billigere ved at have købt den online hjemmefra.

Hvor skal man købe sine togbilletter i England & Skotland?

Her vil jeg anbefale den side jeg selv bruger hver gang jeg køber togbilletter i Storbritannien. Uanset om det er til turen fra Manchester lufthavn til Liverpool eller fra Edinburgh til Glasgow.

Hjemmesiden hedder Train Genius (link åbner i ny fane) og der kan man både se togtider & købe billetter til tog i hele Storbritannien. Det er nemt at få overblikket over både priser og tiderne, når man har benyttet søgefunktionen på forsiden.

På nedenstående screenshot har jeg f.eks. søgt på en togbillet fra London til Manchester om ca 2 måneder. Fordi jeg er ude i god tid kan jeg få denne togbillet for kun 22 pund – venter jeg og køber den på rejsedagen vil den ende med at koste 81.40 pund.

En helt vild besparelse ved at købe sin togbillet hjemmefra!

togbillet london til manchester

Læs også: Anmeldelse af hoteller i Manchester

Priser på togbilletter på populære strækninger

tog i storbritannienOvenstående eksempel på en tur fra London til Manchester kunne være populær for fodboldfans, der ikke fik bestilt flybilletter til Manchester i god tid og derfor kun kunne finde billige flybilletter til London. Eller folk, der bare gerne vil besøge den fremragende nordengelske storby mens de er i London 🙂

Herunder har jeg samlet en række priseksempler på populære togstrækninger i Storbritannien. Som tidligere nævnt, så er der forskel på priserne, så det afhænger af, hvor tidligt du er ude, når du booker.

I alle eksempler herunder har jeg søgt ca 2 måneder fra nu (midt i november).

Fra Manchester til Liverpool

manchester til liverpool togEn klassisk tur, der er både billig og hurtig – endnu billigere hvis man køber sin togbillet hjemmefra. Der afgår også direkte tog fra Manchester Airport til Liverpool Lime Street i centrum af havnebyen.

Fra London til Edinburgh 

togbillet fra edinburgh til london

En længere tur, hvor der igen er virkelig stor prisforskel og rigtig mange penge at spare ved at købe sin togbillet i god tid.

Læs også: Guide til hotel & ferielejlighed i Edinburgh

Fra London til Glasgow

tog fra london til glasgowEndnu en tur fra England til Skotland, hvor man bør være tidligt ude og købe billetten hjemmefra, hvis man kan lide at få billige togbilletter. De fleste længere togture fra London afgår fra Euston Station.

Læs også: Guide til hoteller i Glasgow centrum

Hvis du har nogen spørgsmål til transport i Storbritannien, så skriver du bare en kommentar herunder 🙂

PS. Hvis I skal rejse meget med tog i Storbritannien, så overvej at købe et BritRail Pass – der er 20% rabat at hente ved at købe det online hjemmefra hos VisitBritain her.

41 tanker om “Togbilletter i England & Skotland – Guide til transport i Storbritannien

 1. Tanya

  Hej! Jeg lander på Gatwick fredag 20 Jan kl 10, og skal videre med tog til Plymouth. Jeg ser på siden der går tog 11 og 12, og tænker at gå for 12, eftersom jeg ikk ved vad tid det tager inden jeg er klar til toget. Mit spm er om jeg kan købe billett online, og så bare printe den ud der og så bruge den hele veien til Plymouth? Jeg ser jeg må skifte tog 1 gang på reading station og har bare 12-13 min på mig. Vennlig hilsen Tanya

 2. Tina

  Hej
  Vi er ved at planlægge sommertur til Brighton i bil. Vi påtænker at tage tog til London 2 af dagene. Vi er 4 voksne. Har du gode råd og/el anbefalinger for køb af billetter (evt Gatwick Ekspress mellem Brighton og London). ?
  Vh Tina

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Tina

   Jeg ved, at der går mange tog fra Brighton til London og at det kun tager en times tid. Man kører via Gatwick Airport, men der er ikke et decideret Express tog hele vejen fra Brighton. Jeg ville blot søge via Train Genius og så købe billetter til toget der. Jo tidligere man køber jo billigere togbilletter får man generelt i Storbritannien.

 3. Birthe Ø Petersen

  Hej Kristoffer.
  Tak for en god hjemmeside.
  Vi skal i juni/juli på ferie i hhv London og Edinburgh og vil gerne have oplevelsen af at køre i tog fra London til Edinburgh.
  Vi vil benytte Train Genius, som du anbefaler men mit spørgsmål er, om du ved, hvorvidt der er pladsbilletter inkluderet i prisen eller man skal/kan købe dem særskilt?
  Mange hilsner fra Birthe

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Birthe

   I skal blot gå ind på siden, søge efter afgange og så klikke på ‘Next’, når I har fundet den afgang I ønsker at tage. På den næste side kan I reservere pladser – ofte er det faktisk gratis på turen fra London til Edinburgh.

   Håber I får en god tur.

 4. Maria Bjørn Jungersen

  Hejsa
  Jeg synes denne side er vildt fed, så dejligt med noget simpelt og enkelt. Kan du evt oplyse om man betaler for børn i toge, busser osv, eller er det som i DK hvor man må medbringe 2 børn på en voksen.
  Mvh
  Maria

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Maria

   Mange tak! 😀

   Børn under 5 år rejser (som oftest) gratis med tog i Storbritannien. For børn mellem 5-15 er der rabatter at hente på togbilletter – det kan ses ved booking her: https://storbritannien.dk/link/train-genius

   Der gælder dog forskellige regler inde i storbyerne, hvor børn under 11 år f.eks. i London kan rejse gratis – dog med andre regler på lufthavnstransport-tog.

 5. Anni

  Hej, vi skal rejse i 10 dage fra gatwick til Brighton og videre langs kysten mod St . Ives. Kan det betale sig at købe et togpas.hilsen Anni

 6. Thomas

  Hej
  God side at få hjælp til at rejse rundt i UK med tog. Vi har tænkt os i pinsen at tage toget rundt i Skotland og opleve landet. Jeg kan se på Train Genius at der er forskellige Railcards, som giver en vis rabat på tog. (også overnatning?) Er railcards noget du kan anbefale? Vi er 3 voksne i familie.

  På forhånd tak
  Thomas

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Thomas

   Ja! Guderne skal vide, hvorfor jeg ikke har indsat et link til dette geniale togkort før. VisitBritain sælger nemlig et togkort med ubegrænset rejse i Skotland (mellem alle de stationer man skal bruge for at se det bedste fra landet) til kun £42. Link: https://storbritannien.dk/link/britrail-scotland

   De railacards som nævnes inde hos Train Genius er vist kun for folk, der bor i UK, hvor det hos VisitBritain kun er for folk, der IKKE bor i UK – så altså en speciel service til turister, der gerne vil opleve England og Skotland fra en togvogn 🙂

   Her lidt info taget fra VisitBritain (linket herover):
   The BritRail Central Scotland Pass includes Unlimited rail travel between Edinburgh, Glasgow Queen Street, North Berwick, Bathgate, Dunblane, Bridge of Allan, Stirling, the Fife Circle, Markinch, Falkirk and all intermediate stations. Also valid between Edinburgh Waverley, Brunstane and Newcraighall.

 7. Zhuoxin

  Kære Kristoffer Føns

  Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med!
  Jeg skal fra Gatwick til en bestemt adresse (Netley Waterside), men kan se, at jeg skal tage bussen fra netley til det sted jeg skal være, spørgsmålet er derfor, om jeg kan bruge billetten i bussen eller om jeg skal købe et billet i bussen for at kunne komme videre? Hvis ja, hvordan kan jeg gøre det?

  Vh
  Zhuoxin

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Zhuoxin

   Du skal med 99% sandsynlighed have en særskilt busbillet i Netley. De forskellige byer i Storbritannien har forskellige busselskaber, der klarer driften, så jeg kender ikke lige reglerne dér i Southampton-området, men mit bud er, at du skal have en almindelig busbillet. Så det er måske en god idé lige at have et par pund i mønter.

   God tur til det sydengelske 😀

   1. Zhuoxin

    Tusind tak for dit hurtige svar Kristoffer! Og mange gange tak for hjælpen, det var lige noget jeg havde brug for! 🙂

 8. Peter Davies

  Hejsa

  Jeg skal med tog fra Edinburgh til Glasgow og vil bestille via TrainGenius. Hvis jeg bestiller nu kan jeg så stadig hente dem på stationen i selfservice automaten eller er der en printselv jeg ikke har spottet.

 9. Olaf Hauge

  Hej Kristoffer
  Fantastisk service, du yder her.
  Min kone og jeg overvejer en togrejse rundt i England til sommer. Vi er begge pensioneret.
  Har jeg forstået det rigtigt, hvis jeg tror, det er bedre og billigere at købe et BritRail Pass end at købe billetter til de enkelte ture, når vi helst ikke vil planlægge hele rejsen stramt hjemmefra?
  Mvh
  Olaf

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Olaf

   Ja, det vil jeg sige. En af fordelene ved et BritRail Pass er jo netop, at man ikke er ‘låst’ fast og bare kan rejse rundt i Storbritannien så meget man har lyst til.

 10. Hanne Saabye Borg

  Hej Kristoffer – vi er faldet for Englands charme og har været selvkørende derover (England/Skotland) flere gange, men nu må vi erkende at vi ikke kan køre selv.
  Kan du anbefale en togrejse – ikke for besværlig – helst sådan lidt overalt i GB. Har hørt at togene køre gennem smukke strækninger.
  Venligst Hanne

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Hanne

   Hmm, I kunne f.eks. flyve til Manchester og derfra tage toget nordpå til Glasgow, hvor man kører gennem Lake District – eventuelt stoppe turen dér for en overnatning eller to. Fra Glasgow tager I så toget videre op til Fort William, hvor I kører gennem det fantastisk smukke skotske højland. Turen fra Glasgow til Fort William er kendt for at være en af de smukkeste togture i Skotland – jeg har selv kørt bil deromkring og det er en stor oplevelse!

   God togtur 😉

 11. Allan Venderby-Rosendahl

  Hej

  Tak for rigtig god og nyttig information her på siden. Det gjorde at jeg har booket flybilletter og arrangeret en lille rundtur i slutningen af juni.
  Jeg mangler at booke togbilletterne da jeg ikke er blevet muligt før nu.
  Vi lander i Manchester og tager toget til Liverpool.
  Fredag d.29/6 skal vi fra Liverpool til Hull (2 personer) prisen på traingenius er 118 pund.
  Synes at det er rimelig dyrt.
  Skal jeg have is i maven og se om prisen ændrer sig?
  Mvh Allan Venderby-Rosendahl

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Allan

   Fantastisk at høre, at du har kunne bruge mine guides! 🙂

   Jeg tror desværre, at I må bide i det sure æble og bestille billetterne… Jeg tjekkede dog lige selv og kan se, at der kl 20:28 fra Liverpool er billet til kun £19.68 – det er så med ankomst i Hull kl 23:45, så det er sent, men også billigt.

   Håber I får en rigtig god tur til Storbritannien 🙂

 12. Anni

  Hej Kristoffer, vi har bestilt britrail pass southwest. Jeg kan ikke gennemskue om jeg kan bruge det til et tog fra gatwick til peckham London . Jeg synes der står man skal via Reading. Det er jo lidt af en omvej. Alternativt må taxi ( vi er tre personer ) til ca 50 -60 pund være det billigste. Hilsen Anni. Virkelig sejt du gider hjælpe med det her tak.

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Anni

   Der står følgende om Britrail Soutwest passet: “Use this pass on Heathrow Express trains or services from Gatwick Airport (excluding Gatwick Express)”. Så I kan f.eks. tage Thameslink-toget til London Bridge og derfra taxa til Peckham 🙂

 13. Louise

  Hej, kan du evt svare på, om man kan købe en åben billet mellem Edinburgh og Glasgow. Vi ved endnu ikke, hvilken afgang vi præcis kan nå, vi har blot datoen?
  Mvh Louise

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Louise

   Hvis I laver en søgning på datoen inde på Train Genius og når så priserne og tiderne kommer frem, så hold lige ‘musen/markøren’ henover prisen på en given afgang. Så kommer der en lille boks frem, hvor man får information om billetten – f.eks. kan der står ‘Anytime Day Single’ samt lidt information om hvilke afgange billetten kan bruges på. Så det er meget overskueligt lige at finde frem til.

   God rejse til Skotland – hvis I har flere spørgsmål om jeres rejse, så skriver du bare 🙂

 14. Anni Larsen

  Hej Kristoffer. Vi har købt Britt Rail Southwest pas. Vi skal fra Brighton til Plymouth. Køber vi så bare billetter til FEKS Southampton. Så er vi indenfor området hvor vores pas er gyldigt. Og fortsætter vi så bare turen uden at stige af toget.Hilsen Anni

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Anni

   Ja, det vil jeg mene. Husk dog at I skal aktivere billetten – det kan gøres på samtlige billetkontorer på stationer i hele UK. Dér kan I jo lige spørge om I kan gøre det på den måde, så er I i hvert fald helt sikre 🙂

   Rigtig god (tog)tur til Storbritannien 🙂

 15. Susanne lyngberg

  Hej Kristoffer
  Har læst med inspiration på dine tips med tog.
  Vi planlægger en tur til derby via Manchester. Vi flyver fra Kbh tirsdag den 25 sep.
  Og er i Manchester ved 10 tiden
  Er lidt i tvivl om vi skal bestille biletter her fra dk. Kan det betale sig at få et tog kort og hvor bestiller jeg det henne vi er 3 personer.har du nogle tips dertil.

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Susanne

   Ja, jeg vil anbefale jer at booke togbilletterne online hjemmefra. Jeg kan se, at I kan tage et tog direkte fra Manchester Airport til Sheffield og dér skifte til toget til Derby. Billetterne ligger på ca 335 kr, hvis I booker nu – det er altid en god idé at booke togbilletter i England i god tid…

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Susanne

   Jeg kan ikke umiddelbart se, hvilket tog kort du omtaler? Et Britrail Pass? Hvis I bare skal til Derby og retur til MCR Airport, så vil jeg ikke anbefale det – så booker I bare billetterne til de afgange I planlægger at rejse med.

 16. Katrine

  Hej Kristoffer, jeg fandt lige denne tråd og kan se du har boet i Skotland. Vi har købt interrail billetter og tager dertil til sommer i 3 ugers tid. Mit spørgsmål er angående overnatning. Hvad vil du foreslå, hvis vi gerne vil se seværdigheder samt natur? Hvilke byer skal vi bo ved og er det “nemt” at tage ud med bus/tog eller skal vi leje bil?
  Håber du kan hjælpe 🙂
  Vh Katrine

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Katrine

   Jeg vil anbefale jer at få lagt en rute og få booket overnatning hurtigst muligt; Skotland bliver godt udsolgt i sommermånederne og de bedste steder vil allerede være booket. I kunne f.eks. tage til Edinburgh > Glasgow > Fort William med tog – der er også busser videre, tjek Citylink og Megabus.

 17. Ulla Lodberg

  Hej
  Jeg pønser på at strikke en togtur til sydengland sammen som en overraskelse til min mand.

  Men jeg er faktisk helt blank og skal først i gang med “undersøgelserne”.

  Turen skulle gå til sydengland, overnatninger ca 5, transportform tog.

  Har du nogle ideer eller gode forslag?

  Mvh
  Ulla

 18. Hardy Kjærgaard

  Hej Kristoffer
  Tak for super god og informativ hjemmeside
  Min kone og jeg (+65) tager på 3 ugers rundtur : London- Oxford- Liverpool-york og Edingburgh til sommer
  Vil du anbefale os at købe 2 turkort hos visit Britain så vi frit kan rejse rundt
  Kan du se prisen
  Mvh Hardy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.