Det er generelt utrolig nemt at benytte offentlig transport i London, når først man lige har vænnet sig til, hvordan systemerne fungerer. Herunder ser vi nærmere på, hvordan du trygt kan rejse med offentlig transport i London.

Priser for transport i London

Der er forskellige billettyper, men jeg anbefaler dog alle at købe et Oyster Card, der gør det utrolig nemt at benytte offentlig transport – både tog, busser og trams (der er dog kun trams, hvis man kommer et godt stykke uden for centrum).

Hvis du køber et specielt Visitor Oyster Card hjemmefra koster det kun 3 pund (5 derovre) og så kan du indsætte et valgfrit beløb at rejse for (fra 15-50 pund).

Opdatering 2024: pga ekstra told på pakker fra England anbefaler jeg ikke længere at købe kortene hjemmefra.

Køb dit Visitor Oyster Card online hos VisitBritain her.

 


Hvor meget skal credit skal man købe på sit Visitor Oyster Card? 

VisitBritain anbefaler følgende:

2 dage i London: 15 pund
3 dage i London: 20 pund 
4 eller flere dage i London: +30 pund

Med et Visitor Oyster Card bliver prisen på din togtur udregnet automatisk (og du får alle rabatter), du skal blot ‘checke in’, når du går ned til tuben. Det er præcis 50% billigere at ‘købe’ billet med Visitor Oyster Card end det er med en almindelige papir-billet.

Det giver ganske enkelt bedst mening at købe Visitor Oyster Card hjemmefra, når turen går til London. Kortet udløber aldrig, så du kan også bruge det, hvis du skal til London igen.

Skal du være i London mere end 5 dage? Så overvej at købe et Travelcard, der giver ubegrænset adgang til offentlig transport i London. Kortet skal købes hjemmefra og kan ikke købes i London.

Et Travelcard til Londons offentlige transport starter ved 32,40 pund for 7 dage i Zone 1-2. Læs mere om & køb Travelcard hjemmefra hos VisitBritain her.

Læs også: guide til det populære Harry Potter Studios i London.

Jeg har skrevet en e-bog, hvor jeg har samlet alle mine bedste rejsetips til London. Bogen er på engelsk, men den er let-læselig:

 

Undergrundsbanen i London

Det er de færreste, der tager på en storbyferie i London og helt undgår den berømte undergrundsbane i den engelske hovedstad. Undergrundsbanen bliver altid blot kaldet the Tube (tube=rør), så hvis du skal lyde lidt lokal, når du spørger om vej, kan du blot spørge where the nearest tube station is 🙂

Herunder ser du et kort over alle under- og overgrundsstationer i London:

tuben i london
Klik på billedet og se det i fuld størrelse

Som du ser på kortet herover, er der en lang række lines, som praktisk talt giver dig mulighed for at tage tuben rundt til hele byen. De orange lines er overground trains, hvilket svarer lidt til vores s-tog.

De forskellige linjer er, som du kan se på kortet, opdelt i forskellige farver, hvilket gør det ekstremt nemt hurtigt at overskue, hvor man finder nedgangen til sit tog, når man er gået ned på undergrundsstationen.

F.eks. kan man hurtigt se, at når man er kommet ind med Stansted Express på Liverpool Street St og skal til sit hotel ved Hyde Park, kan man tage den røde Central line vestpå.

London er opdelt i zoner, hvor de fleste seværdigheder er beliggende i Zone 1 og 2, hvor byens centrum da også findes. Se på kortet herunder, hvordan byen deles i zoner:

Tips til at finde rundt med offentlig transport i London

I og med, at vi allesammen går rundt med smartphones i lommen, er det nu endnu nemmere at finde rundt med offentlig transport i London.


Den nemmeste måde at komme fra a til b på er ved hjælp af Google Maps‘ ruteplanlægger. Det bliver simpelthen ikke nemmere!

Hvis jeg f.eks. vil fra mit hotel i London Paddington til Euston St, kan jeg blot indtaste dette i Google Maps og herefter finder Google den hurtigste rute til mig – både med tube og busser.

Læs også: hvor skal man bo i London?

Ruteplanlæggeren fungerer naturligvis også på mobilen, hvor man endda får vejledning fra præcis hvor man står.

Dette kræver så naturligvis, at man slår sit internet til eller benytter sig af WiFi. Flere danske teleselskaber tilbyder dog gratis internet i Storbritannien og ellers er der WiFi på de fleste pubber og cafeer i London.

Se et eksempel på en rute via Google Maps her:

Busser i London

Busserne i London er virkelig anbefalelsesværdige – prisen for en bustur er nemlig fast, uanset hvor langt du kører. Det koster 1.50 pund at køre med bus i London. Man skal blot ‘checke in’, når man stiger ombord og så kan man hoppe af, hvor man lyster.

Grunden til, at jeg ikke har nævnt busserne meget i mit indlæg er, at det for den førstegangsrejsende godt kan være en anelse uoverskueligt at vide, hvor bussen stopper.

Det er dog vitterligt intet problem, hvis man eksempelvis benytter sig af den føromtalte Google Maps ruteplanlægger og holder øjne & ører åbne på busturen – så man hopper af, der hvor det er meningen.

Faktisk foretrækker jeg, der har besøgt London utallige gange, at tage bussen, da man her ser byen og de forskellige bydele – i undergrundsbanen kigger man blot på vægge. Dog er busserne i myldretiden ofte langsommere end tuben. Hvis I har tiden, anbefaler jeg dog klart at tage bussen og opleve Londons gader.

Kontaktløst VISA kort i London?

Kan man bruge kontaktløst dankort som betaling i Londons offentlige transport – herunder busser & tube?

Svaret er egentlig ja, men ikke som dansker! Her er det fortsat Visitor Oyster Card, der er kongen. Grunden til dette er, at det kun er britiske kredtikort, som understøttes til offentlig transport i London.

Jeg forsøgte selv at bruge mit danske kontaktløse VISA dankort i en bus i London for et par måneder siden. Det fungerede ikke og jeg kunne se på buschaufføren, at han tit havde turister, som forsøgte at bruge deres kort – man har jo læst på nettet, at man nu kan bruge kontaktløse kreditkort i London…

Jeg spurgte så en medarbejder på King’s Cross, der kunne fortælle, at det kun er kreditkort udstedt af britiske banker, som fungerer.

Derfor: når du skal rejse til London er det fortsat en god idé at købe Visitor Oyster Card hjemmefra. Det bliver sendt til din hjemmeadresse, så du har dem klar, når du ankommer i den engelske hovedstad.

Har du spørgsmål til tog eller busser i London? Skriv en kommentar – I’m here to help 🙂

Ps. Har du styr på, hvilke seværdigheder i London, der er et besøg værd? Læs den store guide til seværdigheder i London.

Det er en god idé at booke hjemmefra, da man dermed både sparer penge og kan springe køen over til billetsalget.

Se også min video, hvor jeg viser at man kan se en stor del af Londons top seværdigheder på bare én dag:

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien