Udflugter fra Edinburgh – Tag på tur og se Skotlands smukke natur

skotland bustureDa jeg boede i Edinburgh tog jeg på en del ture væk fra byen for at opleve, hvad Skotland ellers havde at byde på.

Jovist, jeg var også på en del ture til Glasgow, men det der slog benene allermest væk under mig var mødet med den skotske natur. Den er nemlig helt vild!

Herunder vil jeg fortælle om en af mine bedste oplevelse i Skotland og samtidig komme med tips til, hvilke udflugter fra Edinburgh, som rejsende kan tage på.

Udnyt min ekspertise, jeg har boet i Edinburgh og har nu startet mit eget rejseselskab (medlem af Rejsegarantifonden), hvor jeg skræddersyer rejser til Skotland. Jeg sørger for alt fra hotel til lufthavnstransport og billetter til seværdigheder & udflugter. Det eneste du selv skal booke er flybilletterne.

Få et gratis & uforpligtende rejseforslag til din rejse til Skotland hos Rejsekris Tours her.

Pentland Hills syd for Edinburgh

pentland hills edinburghJeg tænker flere gange om ugen tilbage på min tur til Pentland Hills, der er beliggende syd for Edinburgh og konstant kan ses fra byen – så tæt ligger det store naturområde på den livlige hovedstad.

Det er svært at beskrive, hvor episk en oplevelse det var at bestige en bakketop i Pentland Hills og have udsigt over hele Edinburgh og området omkring. Det tror jeg ikke, at jeg kan beskrive med ord – selvom det naturligvis gør mig til en lidt dårlig rejseblogger 🙂

pentland hills Og kan du gætte hvad jeg havde glemt, da jeg pakkede tasken til en tur i Edinburghs skønneste natur? Mit digitalkamera, så alle mine billeder er tage på iPhone…

Man kan tage en bybus fra Princes Street i centrum af Edinburgh til endestationen i Balerno. Turen koster kun 1.50 pund (det gør alle busture i Edinburgh, da det er ‘flat rate’) og tager ca 45 minutter. På de 45 minutter kommer man fra storby til landsby og smuk natur.

Tag enten bus 44 eller 45 mod Balerno som vist på kortet herunder:

Fra stoppestedet er der ca 15 minutters gang til selve Pentland Hills. Kommer man i bil er der også parkering ved indgangen til naturområdet.

Jeg har lavet et kort, der viser den tur jeg selv gik – det var blot fra den ene ende til den anden. Kortet afviger lidt – vi gik altså bare lige igennem, men det vil Google ikke lade mig vise 🙂

Ca midtvejs begynder det at stige på stien og man kan begynde at vandre ’til venstre’ og bestige nogen høje bakker. Det er altså deroppe man får den der helt specielle udsigt over Edinburgh, så gå endelig derop!

Kristoffer Føns Edinburgh

Yours truly i Pentland Hills.

Jeg beklager virkelig de ringe iPhone billeder, men det er alt jeg har. Nå, men turen går så videre østpå (via diverse bakker) til The Flotterstone Inn, som er en klassisk britisk pub.

Nyd en pint og spørg bartenderen hvornår bussen mod Edinburgh går – den kører nemlig kun et par gange i timen, men fra en stor vej ca 100 meter fra pubben.

En billig tur til et fantastisk naturområde, hvor der er episk udsigt over hele Edinburgh. Herunder et (godt) billede fra Pentland Hills fra Flickr.

pentland hills edinburghBusture fra Edinburgh

Vil du ikke på vandretur i bakkerne eller er du blot interesseret i at se mere af Skotland (det er der god grund til!), så kan du med fordel tage på en bustur fra Edinburgh.

Jeg har tidligere skrevet en guide til roadtrip fra Edinburgh til Isle of Skye, men man kan altså også nå rigtig langt på en endags-bustur fra Edinburgh – og så slipper man for at skulle køre i venstre side af vejen.

Herunder vil jeg gennemgå en række af de mest populære busture fra Edinburgh til andre dele af Skotland.

Bustur til Højlandet, Loch Ness og Glencoe

Se min video fra Glencoe (optaget i september 2018):

Hvis du har læst mit indlæg om roadtrip i Skotland (se linket herover), så kender du til min kærlighed til det skotske højland og Glencoe. Efter Isle of Skye, så var det i højlandet og nærmere bestemt Glencoe, jeg fik nogen af mine smukkeste naturoplevelser i Skotland.

glencoe

Glencoe (foto: discoverglencoe)

Se blot billedet herover og forestil dig så, at du i flere timer kører igennem naturskønne områder som det på billedet. Det er vitterligt sådan det er i det skotske højland og Glencoe-området, så jeg vil virkelig anbefale alle, der overvejer at tage på udflugt fra Edinburgh til at tage på en tur til dette område. Det vil I næppe fortryde!

loch nessDen bustur jeg vil anbefale kører både gennem højlandet, Glencoe og så til Loch Ness, hvor der også er en bådtur på den verdenskendte sø inkluderet. Jeg var selv et smut forbi Loch Ness, da jeg kørte rundt i Skotland, men jeg så desværre ikke søens mest kendte beboer 🙂
Har du kun én dag og vil du opleve noget af det bedste Skotland har at byde på?

Så tag på denne bustur fra Edinburgh. Den koster kun 383 kr pr person og er i en minibus med max 16 personer, så man føler mere, at man er med i en lille gruppe end bare endnu en turist i en stor bus.

Folk der har været på turen er lykkelige og er i særdeleshed tilfredse med guiderne, som er gode til at fortælle om de mange seværdigheder man kører forbi på turen.

edinburgh bustur

Turen er populær, så jeg vil anbefale at få booket i så god tid som muligt hjemmefra.

Læs mere om busturen og book din tur hos Get Your Guide her.

Andre udflugter fra Edinburgh til resten af Skotland

Jeg har ikke selv været i området, så jeg kan ikke personligt anbefale den, men jeg kan se, at busturen herunder er ekstremt populær.

Den er lidt kortere end heldagsturen som jeg nævnte før og har fokus på søer & whisky-smagning i det såkaldte Heartlands område i Skotland.

skotland turTuren koster 349 kr og kommer forbi en lang række naturskønne områder i det skotske.

Læs mere om turen på dette link.

Hvis det ikke skal være naturoplevelser, der skal være i højsædet, så kan jeg i den grad også anbefale at tage turen fra Edinburgh til Glasgow. Glasgow er en fantastisk by, der har en lidt anderledes stemning end Edinburgh. Edinburgh er den smukke og Glasgow er den lidt hårdere, men ikke desto mindre også ganske skøn!

Læs min guide til hoteller i Glasgow her eller tag blot en endagstur fra Edinburgh til Glasgow.

Vil du tage rundt i Skotland på egen hånd, så kan det selvsagt også lade sig gøre. Faktisk er bus og togbilletter ganske billige og der kører masser af dem begge mellem de store byer. Læs min guide til tog i Storbritannien her.

Hvis du har nogen spørgsmål til udflugter og ture i Skotland, så må du endelig bare skrive en kommentar 🙂

Se også min store videguide til Edinburgh:

21 tanker om “Udflugter fra Edinburgh – Tag på tur og se Skotlands smukke natur

 1. Jannie Petersen

  Hej Kristoffer

  Jeg skal afsted fra den 6/10-8/10. Vi lander sent fredag aften så den kan ikke bruges til noget 🙁

  Men vi har hele lørdag og indtil kl. 18 søndag. HVad vil du anbefale, af seværdigheder.. både kultur, natur og byen… Og et tillægsspørgsmål.. ER butikker åbne om søndagen ?

  MVH Jannie

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Jannie

   I skal naturligvis gå rundt i Edinburghs Old Town, som er byens mest imponerende område, når det kommer til arkitektur. Tag f.eks. et kig på min guide til, hvordan man kan bruge en dag i Edinburgh: https://storbritannien.dk/en-dag-edinburgh/

   Derudover kan jeg også anbefale at spise frokost på The King’s Wark i Leith, at bestige Arthur’s Seat og kaffe (eller en øl) på en af de mange cafeer og pubber i Rose Street, som ligger i New Town.

   Mit yndlingsområde i Edinburgh er Stockbridge, som er ca 15 mins gang fra New Town – hvis I vil spise rigtig godt, så tag på Scran and Scallie, men husk at booke bord hjemmefra!!! Se evt: https://storbritannien.dk/3-gode-restauranter-i-edinburgh/

   Og ellers så spørger du bare 🙂

   1. Carsten Andersen

    Hej Kristoffer. Vi skal afsted her i løbet af foråret. Vi vandre en del er der mulighed for vandring i nærheden af Edinburgh, gerne med lidt højder , eller gode landskaber?

    Hilsen Carsten

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Laila

   Jeg vil i hvert fald anbefale at besøge Camera Obscura, der ligger på Royal Mile helt oppe ved Edinburgh Castle. Og er de Harry Potter fans? Så kan I f.eks. tage på en Harry Potter walking tour – den er godt nok på engelsk, men du kan måske oversætte undervejs. Læs mere om Harry Potter gåturen i Edinburgh her: Harry Potter Walking Tour Edinburgh

   Du kan se flere seværdigheder/oplevelser i Edinburgh her og blive inspireret: https://www.getyourguide.dk/edinburgh-l44/

 2. Mette Mathiesen

  Hej Kristoffer
  Super tjekket det som du har lagt op! Vi tænker på at vandre på egen hånd i ca. 5-6 dage. Kender du til nogle ruter, hvor man enten kan overnatte på mindre steder eller slå telt op, og evt købe mad undervejs? Kan ikke finde ud af om man skal tage udgangspunkt i Glasgow eller i Edingburgh.

  Mvh
  Mette

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Mette

   Fedt! Jeg har aldrig selv været på denne form for rejse i Skotland, men jeg kender lige hjemmesiden for jer – der burde I kunne finde al den information I skal bruge. Her: https://www.walkhighlands.co.uk/

   Umiddelbart så er Glasgow tættere på højlandet og I vil måske få en del ud af at tage til Loch Lomond området, er min tanke…

   Håber I får en super tur!

 3. Amalie

  Hej Kristoffer
  Hvad for noget landskab har de i Edinburgh ?
  Og vil du fortæller mig lidt mere om inverleith park

  Kh Amalie

 4. Dorthe

  Hej , vi skal 4 voksne snart til Edinburgh i 4 dage og da vi skal flyve hjem søndag kl 18 samt samtidig være ude af hotellet efter morgenmaden , er der så nogle kortere busture ud fra Edinburgh vi kan nå inden vi skal hjem igen?

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Dorthe

   Jeg tror, at I får svært ved at finde en dagstur fra Edinburgh, hvor man kommer hjem i tide til, at I både kan nå at hente jeres bagage og komme ud til lufthavnen. Hvad med en tur ned i Pentland Hills? Der kan I selv bestemme afgang og hjemkomst tidspunktet 🙂

 5. sussie paddison

  rigtig fin film og information om edingburgh du har lavet, vi skal afsted 28.5 i 9 dage i edingburg og vil prøve at få adgang til de underjordiske “byer” som er under edingburg, ved du om det er muligt at komme og se dem, har ikke været i edingburgh siden 1979 så den er sikkert forandret noget

 6. heidi

  Hej, VI er 50 personer der ønsker at se the castle i Edinburgh – er det muligt at booke en dansk guide, der kan fortælle os om historien i Skotland?

  1. Kristoffer Føns Forfatter

   Hej Heidi

   Jeg kender desværre ikke til nogen danske guider i Edinburgh. Hvis I har brug for hjælp til planlægning af jeres rejse, så send mig endelig en email på kf@rejsekris.dk – jeg kan hjælpe med alle andre aspekter af en rejse til Edinburgh.

 7. Gitte og Jan

  Vi er lige kommet hjem fra Edinburgh og din guide har hjulpet os rigtig meget. Lige fra bussen fra lufthavn til guidet bustur til højlandet. Bl.a. prøvede vi dit forslag til Pentland Hills. Det var ganske rigtigt en storslået oplevelse, som varmt kan anbefales, men desværre nåede vi aldrig “toppen”. Vi fandt aldrig ud af, hvor vi skulle holde til venstre for at komme derop. Vi nåede dog til Flotterstone og blev forsynet på “Flotterstone Inn”, men turen gik gennem dalen og tog nok nærmere 3 timer. Der er minimal skiltning og vi anbefaler andre at medbringe kort, så man har en fornemmelse af, hvor langt, der er igen. Alt i alt et område, der bestemt er værd at besøge, hvis man ønsker at snuse til vandring i den skønne skotske natur uden at have den fornødne tid.
  Tak for en god rejseguide 🙂

 8. Torbjørn Pedersen

  Tak for en fantastisk guide til højlandet.
  Vi gik turen igår efter din beskrivelse, den tager et par timer – og sikke en naturoplevelse.
  The flotterstone Inn var hyggelig, men deres mad noget tarvelig.
  Bussen kører i øjeblikket kun 3 gange om dagen pga noget omlægning, så det blev taxa hjem – men pyt. Det var en fed tur

 9. Marie Louise Krogh

  Hej,
  Vi er 4 piger der har bestilt flybilletter til Edinburgh i september. Vi har kun 3 hele dage inden vi igen skal hjem.
  Vores plan er at vi vil vandre og sove i telt. Må man det?
  Er der i så fald nogle gode ruter du kan anbefale?
  Mvh
  Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.