Da jeg boede i Edinburgh tog jeg på en del ture væk fra byen for at opleve, hvad Skotland ellers havde at byde på.

Jovist, jeg var også på en del ture til Glasgow, men det der slog benene allermest væk under mig var mødet med den skotske natur. Den er nemlig helt vild!

Herunder vil jeg fortælle om en af mine bedste oplevelse i Skotland og samtidig komme med tips til, hvilke udflugter fra Edinburgh, som rejsende kan tage på.

Pentland Hills syd for Edinburgh

pentland hills edinburgh
Jeg tænker flere gange om ugen tilbage på min tur til Pentland Hills, der er beliggende syd for Edinburgh og konstant kan ses fra byen – så tæt ligger det store naturområde på den livlige hovedstad.

Det er svært at beskrive, hvor episk en oplevelse det var at bestige en bakketop i Pentland Hills og have udsigt over hele Edinburgh og området omkring.

Det tror jeg ikke, at jeg kan beskrive med ord – selvom det naturligvis gør mig til en lidt dårlig rejseblogger 🙂

pentland hills
Og kan du gætte hvad jeg havde glemt, da jeg pakkede tasken til en tur i Edinburghs skønneste natur? Mit digitalkamera, så alle mine billeder er tage på iPhone…

Man kan tage en bybus fra Princes Street i centrum af Edinburgh til endestationen i Balerno. Turen koster kun 1.50 pund (det gør alle busture i Edinburgh, da det er ‘flat rate’) og tager ca 45 minutter.

På de 45 minutter kommer man fra storby til landsby og smuk natur.

Tag enten bus 44 eller 45 mod Balerno som vist på kortet herunder:

Fra stoppestedet er der ca 15 minutters gang til selve Pentland Hills. Kommer man i bil er der også parkering ved indgangen til naturområdet.

Jeg har lavet et kort, der viser den tur jeg selv gik – det var blot fra den ene ende til den anden. Kortet afviger lidt – vi gik altså bare lige igennem, men det vil Google ikke lade mig vise 🙂

Ca midtvejs begynder det at stige på stien og man kan begynde at vandre ’til venstre’ og bestige nogen høje bakker. Det er altså deroppe man får den der helt specielle udsigt over Edinburgh, så gå endelig derop!

Kristoffer Føns Edinburgh

Yours truly i Pentland Hills.

Jeg beklager virkelig de ringe iPhone billeder, men det er alt jeg har. Nå, men turen går så videre østpå (via diverse bakker) til The Flotterstone Inn, som er en klassisk britisk pub.

Nyd en pint og spørg bartenderen hvornår bussen mod Edinburgh går – den kører nemlig kun et par gange i timen, men fra en stor vej ca 100 meter fra pubben.

En billig tur til et fantastisk naturområde, hvor der er episk udsigt over hele Edinburgh. Herunder et (godt) billede fra Pentland Hills fra Flickr.

pentland hills edinburgh
Busture fra Edinburgh til Højlandet

Vil du ikke på vandretur i bakkerne eller er du blot interesseret i at se mere af Skotland (det er der god grund til!), så kan du med fordel tage på en bustur fra Edinburgh.

Jeg har tidligere skrevet en guide til roadtrip fra Edinburgh til Isle of Skye, men man kan altså også nå rigtig langt på en endags-bustur fra Edinburgh – og så slipper man for at skulle køre i venstre side af vejen.

Herunder vil jeg gennemgå en række af de mest populære busture fra Edinburgh til andre dele af Skotland.

Bustur til Højlandet, Loch Ness og Glencoe

Se min video fra Glencoe (optaget i september 2018):

Hvis du har læst mit indlæg om roadtrip i Skotland (se linket herover), så kender du til min kærlighed til det skotske højland og Glencoe.

Efter Isle of Skye, så var det i højlandet og nærmere bestemt Glencoe, jeg fik nogen af mine smukkeste naturoplevelser i Skotland.

glencoe

Glencoe (foto: discoverglencoe)

Se blot billedet herover og forestil dig så, at du i flere timer kører igennem naturskønne områder som det på billedet.

Det er vitterligt sådan det er i det skotske højland og Glencoe-området, så jeg vil virkelig anbefale alle, der overvejer at tage på udflugt fra Edinburgh til at tage på en tur til dette område.

Det vil I næppe fortryde!

loch ness
Den bustur jeg vil anbefale kører både gennem højlandet, Glencoe og så til Loch Ness, hvor der også er en bådtur på den verdenskendte sø inkluderet.

Jeg var selv et smut forbi Loch Ness, da jeg kørte rundt i Skotland, men jeg så desværre ikke søens mest kendte beboer 🙂

Har du kun én dag og vil du opleve noget af det bedste Skotland har at byde på?

Så tag på denne bustur fra Edinburgh. Den koster kun 383 kr pr person og er i en minibus med max 16 personer, så man føler mere, at man er med i en lille gruppe end bare endnu en turist i en stor bus.

Folk der har været på turen er lykkelige og er i særdeleshed tilfredse med guiderne, som er gode til at fortælle om de mange seværdigheder man kører forbi på turen.

edinburgh bustur

Turen er populær, så jeg vil anbefale at få booket i så god tid som muligt hjemmefra.

Læs mere om busturen og book din tur hos Get Your Guide her.

Andre udflugter fra Edinburgh til resten af Skotland

Jeg har ikke selv været i området, så jeg kan ikke personligt anbefale den, men jeg kan se, at busturen herunder er ekstremt populær.

Den er lidt kortere end heldagsturen som jeg nævnte før og har fokus på søer & whisky-smagning i det såkaldte Heartlands område i Skotland.

skotland tur
Turen koster 349 kr og kommer forbi en lang række naturskønne områder i det skotske.

Læs mere om turen på dette link.

Hvis det ikke skal være naturoplevelser, der skal være i højsædet, så kan jeg i den grad også anbefale at tage turen fra Edinburgh til Glasgow.

Glasgow er en fantastisk by, der har en lidt anderledes stemning end Edinburgh. Edinburgh er den smukke og Glasgow er den lidt hårdere, men ikke desto mindre også ganske skøn!

Læs min guide til hoteller i Glasgow her eller tag blot en endagstur fra Edinburgh til Glasgow.

Vil du tage rundt i Skotland på egen hånd, så kan det selvsagt også lade sig gøre. Faktisk er bus og togbilletter ganske billige og der kører masser af dem begge mellem de store byer.

Læs min guide til tog i Storbritannien her.

Hvis du har nogen spørgsmål til udflugter og ture i Skotland, så må du endelig bare skrive en kommentar 🙂

Se også min store videguide til Edinburgh:

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien