Læs mine bedste tips til, hvad du skal lave og se på din første dag i Edinburgh i denne guide.

Som du måske ved, hvis du har læst med her på Storbritannien.dk vil du vide, at jeg i foråret 2016 boede i den skotske hovedstad Edinburgh. Jeg fik derfor en del familie på besøg og skulle mene, at jeg efterhånden er ganske ferm til at agere rejseguide i Edinburgh. Derfor kommer her mit bedste bud på, hvordan du skal bruge din første dag i ‘Auld Reekie’.

Jeg går i guiden ud fra, at du bor i enten New Town eller Old Town – hvilket de fleste rejsende gør.
Læs eventuelt min store guide til hoteller & ferielejligheder i Edinburgh.

Jeg har, efter at have skrevet dette indlæg, optaget en videoguide til Edinburgh, hvor jeg viser byens bedste seværdigheder.

Se videoen og bliv klar til flere gode dage i Edinburgh:

Morgenmad på Peter’s Yard i Old Town

Lige ved siden af Edinburgh University og (næsten) i parken Meadows ligger Peter’s Yard. Et svensk bageri, der har flere cafeer liggende i Edinburgh.

Peter’s Yard er kendt for sit gode brød og cafeen her ved Meadows ligger placeret glimrende i centrum af Edinburgh, hvilket gør den til et godt udgangspunkt for en dag i den gamle by.

27 Simpson Loan, Quartermile,
Edinburgh, EH3 9GG
Tel: 0131 228 5876
email: info@petersyard.com

Mon to Fri – 7.30 am – 6.00pm
Sat and Sun – 9.00 am – 6.00pm

Website: http://petersyard.com/

De obligatoriske seværdigheder i Edinburgh

royal mile edinburgh
Hvis du har læst min guide til pubber i Edinburgh, så ved du, at jeg har det lidt svært med The Royal Mile og de omkringliggende seværdigheder såsom Grassmarket og Greyfriars Kirkyard.

Jeg ved dog også, at grunden til, at jeg ikke er så meget til disse seværdigheder er, at jeg har travet dem igennem med utallige grupper af familie og venner. De første gange jeg besøgte f.eks. Royal Mile og Edinburgh Castel var jeg jo blown away over, hvor flot der er.

Så ingen guide til en første dag i Edinburgh uden et besøg på The Royal Mile og de omkringliggende steder.

greyfriars bobby

Greyfriars Bobby, der trofast vogtede over sin ejermands grav

Fra Peter’s Yard går turen forbi Greyfriars Bobby og ned ad Candlemaker Row (se kort her) til Grassmarket. Grassmarket var førhen både markedsplads og stedet, hvor banditter blev slået ihjel for deres unoder. Nu er der masser af pubber, restauranter og af & til street food markeder. En ganske flot plads.

Gå nu via Victoria Street (gaden for enden af Grassmarket) op mod Royal Mile. Victoria Street har inspireret J.K. Rowling’s Diagonalstræde og det er jo nemt at se hvorfor:

Victoria Street Edinburgh

Den flotte Victoria Street i Edinburgh Old Town.

På Royal Mile drejer du til venstre og spadserer op til Edinburgh Castle, som både er en fornøjelse udefra pga udsigten fra esplanaden, men naturligvis også et besøg værd. Du kan endda købe billetter til Edinburgh Castle hjemmefra, så der er styr på den del af rejsen.

Tip: det kan generelt være en god idé at købe billetter til seværdigheder & attraktioner i Edinburgh hjemmefra, da du (ofte) sparer penge og samtidig får du tit en speciel ‘spring-køen-over’ billet, når du booker hjemmefra.

Se det store udvalg af billetter til seværdigheder i Edinburgh hos GetYourGuide her.

Tid til en pint på pubben i Edinburgh

Jolly Judge Edinburgh

Pubben ‘Jolly Judge’ i en sidegade til The Royal Mile.

Klokken har nu måske sneget sig derhen, hvor det er helt okay at få sin første øl – i sær når man er i Skotland. Min bekendte Morten (som jeg kender lidt fra hans webshop Senior24.dk) tippede mig om pubben Jolly Judge, der ligger i en lille sidegade til Royal Mile.

Det er en af de pubber, der ligger tæt på Royal Mile, som faktisk har en rigtig fed atmosfære.

Den ligger desuden så ‘dybt’ inde i en bygning, at ens mobil ikke længere har signal, hvilket først skaber en panik-agtig følelse, men siden er det jo egentlig bare rart at kunne slappe af uden at skulle tjekke sociale medier og lignende hvert 4. minut.

Hold øje med Rejsesiden.dk for gode rejsetilbud til Storbritannien og andre rejsemål.

Frokost på Royal Mile

Der er naturligvis et utal af pubber, restauranter og cafeer på og omkring Royal Mile.

Mit bedste tip til dig, der gerne vil undgå at spise på den helt slemme turistfælde er at tjekke f.eks. en side som Yelp, hvor du kan se anmeldelser fra tidligere gæster og dermed undgå at spilde penge på et dårligt måltid mad.

tolbooth tavern edinburgh

Umiddelbart kan jeg anbefale maden på den pub, der hedder Tolbooth Tavern, som ligger på selve Royal Mile. De serverer klassiske britiske pub-retter til en fin pris.

På videre færd i Edinburgh

Tag nu turen videre ned ad Royal Mile til Holyrood Palace, hvor dronningen af England residerer, når hun besøger Edinburgh. Derfra kan du få et flot view af Arthur’s Seat og gå videre ad Abbeyhill, slå et smut ind forbi pubben The Regent og gå op til Calton Hill.

Jeg har lavet et kort for ikke at gøre forvirringen total:

Udsigten fra Regent Terrace, som er med på kortet herover, er altså fremragende:

Udsigt fra Regent Terrace Calton Hill er et must-see på linje med Edinburgh Castle. Herfra får man en helt eminent udsigt ud over hele Edinburgh – uden at skulle bestige andet end nogen trapper og lidt (semi-stejl) sti.

Udsigten herfra kan også noget:

Calton Hill Edinburgh

Selfie med GoPro på toppen af Calton Hill. Det er Holyrood Park med Arthur’s Seat i baggrunden.

Resten af dagen kan bruges på shopping på Princes Street og til at udforske New Town, hvor den kendte Rose Street eksempelvis har mange lækre restauranter og pubber. Det er generelt svært at gå langt uden at blive fristet af enten en god pub eller restaurant 😀

Jeg håber, du kunne bruge mine tips til en god dag i Edinburgh – skriv endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål til byen.

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien