Pandemien går på hæld, og samfundene genåbner i en lind strøm overalt i verden. Det betyder ikke kun en tilbagevenden til normale sociale vaner og arbejdsvilkår, men også en tilbagevenden til de gamle rejsevaner.

Danskerne elsker at rejse, og vi står nærmest på tæer for igen at komme ud at opleve verden.

Efter en længere ufrivillig pause med rejseinaktivitet kunne man passende have brugt lejligheden på at finde på nye spændende rejsedestinationer.

Hvad med eksempelvis at droppe det klassiske øhop i Grækenland for et alternativt slot-hop i Skotland? Vi garanterer drama, æstetik og storslået natur for alle pengene.

Turen til Skotland kan klares for et forholdsvis lille budget

Forberedelserne til en slot-hop-tur i Skotland kræver ikke alverdens. Og selve flyveturen fra København til Skotland vælter på ingen måde budgettet. Der er flere billige afgange til Edinburgh og Glasgow, hvorfra man kan leje biler og køre ud i landet.

Du kan også planlægge hotel- og kro-ophold i løbet af rejsen, da der er god netdækning i Skotland. En god idé er dog at bruge en online VPN, hvis man benytter sig af offentlig Wi-Fi på rejsen.

Læs også: Skotland roadtrip til Isle of Skye

Oplev den rene Game of Thrones-stemning på Caerlaverock Castle

Hvis der er noget, Skotland er leveringsdygtig i, så er det smukke borg- og slotsruiner, der med øjeblikkelig virkning kan fremkalde dramatiske billeder på nethinden.

Som en anden Game of Thrones-kulisse ligger Caerlaverock Castles ruiner som et ualmindeligt smukt mindesmærke om en længe glemt tid med korstogsriddere, blodige slag og brændende fakler i natten.

Caerlaverock Castle kan ikke besøges indefra, men kan betragtes fra voldgravene, der omkranser den 700 år gamle, men ekstremt velholdte borgruin.

Caerlaverock Castle ligger 11 km syd for Dumfries i det sydligste Skotland.

Blackness Castle – Det skibsformede slot fra 1500-tallet

Der er en grund til, at Blackness Castle kaldes for ‘the ship that never sailed’ i skotsk folkemunde. For den smukke slotsruin er formet som et skib, og ligger strategisk placeret på den sydlige bred ved fjorden Firth of Forth mellem Stirling og Edinburgh.

Slottet har været hjemsted for nogle af Skotlands rigeste og mest magtfulde familier igennem århundrederne. Og selvom det i dag ikke bebos af familier, så har slottet indgået i flere film gennem tiden.

  • Seneste to gange i 2018 i filmene Mary Queen of Scots og Outlaw King.

Blackness Castle ligger cirka 15 km vest for Edinburghs langs fjorden Firth of Forth.

Dunnottar Castle – I William Wallaces blodige fodspor

Hvis man har fået smag for de mange smukke og historiske slotte og borgruiner i Skotland, så bør man også slå vejen forbi Dunnottar Castle i Aberdeenshire på den skotske nordøstkyst.

Det, der gør Dunnottar Castle ekstra berømt, er dets historie, som menes at kunne dateres helt tilbage til det 5. århundrede. Men det er især den historiske vinkel med den skotske frihedskæmper, William Wallace, som gør slottet og borgen berømt.

De fleste af os kender nok kun William Wallace, fordi den australske skuespiller Mel Gibson forevigede ham i sit storslåede drama Braveheart. Men på Dunnottar Castle er der ikke tale om Hollywood-fiktion.

Det er the real deal. I år 1297 menes William Wallace at have erobret slottet og myrdet en hel bastion på 4000 engelske soldater på selve borgområdet.

Dunnottar Castle ligger cirka 20 km syd for Aberdeen langs den skotske nordøstkyst.

Drum Castle – Et besøg værd. Hvis du tør….

Drum Castle er ikke bare et snart 700 år gammelt slot fra 1323. Det blev faktisk givet til den lokale clan, Irvine, af ingen ringere end Robert The Bruce – Skotlands konge på det tidspunkt. Men det er nu stadig ikke derfor, at Drum Castle har været populært og stadig er ekstremt populært for skotter og turister.

  • Det er snarere, fordi slottet menes at være hjemsøgt.

Den tidligere ejer Anna Forbes skulle efter sigende være blevet set op til flere gange på slottet efter sin død i år 1900. Rygterne siger også, at hendes søn Alexander, som døde i en alder af 6 år i 1865, også spøger på slottet.

Faktisk har spøgeriet været i lokale og nationale medier, da man mener at have fanget et af spøgelserne på video tilbage i 2014. Drum Castle kan stadig besøges, så man kan til enhver tid selv få syn for sagen. Hvis man tør.

Drum Castle ligger cirka 15 km vest for Aberdeen i det nordøstlige hjørne af Skotland.

Stirling Castle – Et restaureret vidunder af et slot

Stirling Castle er placeret højt oppe på et 350 millioner år gammelt højdedrag. Fra denne smukke og strategiske placering har skotske konger og dronninger spejdet udover Stirling-egnen i snart 700 år.

Hvad adskiller Stirling Castle fra mange af de øvrige middelalder-slotte i Skotland er dets stand. Få slotte overlever 700 års slid, krige og vejrlig, og Stirling Castle er ingen undtagelse.

Dog er det gennem tiden lykkedes at genetablere og restaurere løbende, således at det gamle royale slot fremstår i næsten perfekt stand. Alt taget i betragtning. Stirling Castle er derfor blevet et helt naturligt tilløbsstykke for folk i alle aldre. Selv børnene elsker at besøge det smukke slot.

Stirling Castle ligger i byen Stirling i det sydlige Skotland.

Se også min guide til hvad man skal se i Edinburgh, hvor jeg naturligvis nævner Edinburgh Castle.

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien