Edinburgh Den skotske hovedstad Edinburgh er et fantastisk sted. I denne artikel vil der blive nævnt 5 forskellige steder, der bestemt er et besøg værd, hvis man er i den skotske storby.

Flere monumenter og slotte står stadig i god stand og er åbne for turister, hvilket gør at mange valfarter til Skotland hvert år.

Læs også:

Se min store guide til Edinburgh, hvor jeg gennemgår mange flere seværdigheder og oplevelser:

Se Edinburgh fra toppen af en vulkan

Arthur’s Seat er det højeste punkt i den smukke Holyrood Park og udgøres af intet mindre end en sovende vulkan i en højde af 251 meter over havets overflade. Selvom nogle af ruterne hertil stiller krav til en vis fysisk form, og de alle kræver et par ordentlige sko, bliver man allerede efter en 10-15 minutters vandretur, som alle kan være med på, belønnet med en fremragende udsigt over Edinburgh.

Panoramaet over den skotske hovedstad er en fryd for øjet og oplevelsen krydres for det meste med rigeligt med blæst — det er jo Skotland. Vil man virkelig udforske området og den store variation af planter, blomster og unik geologi kan man sagtens bruge i hvert fald en halv dag her, men man kan nå til tops på kun en time. Man kan også booke en guidet tur.

The Doric — Edinburghs ældste gastro-pub

Hyggelige The Doric, som på Tripadvisor har en rating på 4,5, har til huse i en bygning fra det 17. århundrede, og blev i det 18. århundrede lavet til det, stedet selv kalder en gastro-pub. Det passionerede køkkenpersonale går meget op i at bruge friske og lokale råvarer og i at kræse for hver enkelt ret, og næsten alt, der er at finde på menukortet, er hjemmelavet.

Man finder næppe et skotsk menukort uden haggis, og den kendte ret er selvfølgelig også at finde hos The Doric, der dog også byder på mange andre både regionale og internationale retter, og om søndagen slår pubben dørene op for en traditionel Sunday lunch med bl.a. hjemmelavet roastbeef.

Udforsk byen under byen: The Real Mary King’s Close

Under The Royal Mile, der er Edinburghs ældste gade og hovedgaden i den gamle bydel, ligger noget, der i flere århundreder var en velbevaret hemmelighed, men som i dag er en velbesøgt seværdighed noget ud over de sædvanlige. Under den travle gade ligger nemlig en — i mange år — gemt og glemt by. Engang strakte over 200 små sidegader (“closes”) sig ud fra The Royal Mile, men i dag er kun cirka halvdelen tilbage.

Resten ligger gemt under jorden, fordi man i 1600-tallet, når der skulle bygges større og bedre huse, simpelthen valgte bare at bygge hen over flere af de såkaldte closes. De underjordiske gader, der først blev åbnet op igen i 2003, har i årevis været indhyllet i myter og uhyggelige historier om spøgelser og pestofre, der blev efterladt hernede for at dø.

I dag kan besøgende komme på en spændende rundtur i en af de smalle gyder, hvor guider på bedste teatermanér fortæller den fascinerende historie om, hvordan folk levede dengang for mange år siden.

Edinburgh ruin

The Scotch Whisky Experience

Ligesom man næsten ikke kan besøge Skotland uden at sætte tænderne i en omgang haggis mindst én gang, kan man næsten heller ikke besøge Skotland uden at smage på en anden af skotternes stoltheder mindst én gang.

Hos The Scotch Whisky Experience lærer man ikke bare om Skotlands fire forskellige whiskyområder, man kan faktisk også selv blive en del af fremstillingsprocessen, når man får lov at sætte sig til rette i en whiskytønde og blive ført igennem den gyldne driks historie. Og så er der selvfølgelig smagsprøver bagefter.

Water of Leith Walkway

Har man lyst til at tilføre storbyoplevelsen lidt natur, kan en gåtur langs floden Leith klart anbefales. Ruten har skilte undervejs, der leder én i den rigtige retning, og i besøgscenteret, der også har en gratis interaktiv udstilling over flodens natur og dyreliv, kan man købe et kort over ruten.

Går man hele turen, kommer man undervejs både forbi Botanisk Have og Scottish Gallery of Modern Art, der helt sikkert også er et besøg værd, og vil man en tur forbi Edinburgh Castle er det også nemt at komme hertil. Hele ruten er lige knap 20 km lang, bugter sig gennem hjertet af byen og er her og der forbundet med andre ruter og cykelstier.

Husk også at købe billetter til Edinburgh Castle (byens største seværdighed) – de kan købes her.

Læs mere om Edinburgh her.

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien