Victoria Street Edinburgh

Den flotte Victoria Street i Edinburgh Old Town.

Som altid, når man kommer til en ny og ukendt by, vil der være ting, der overrasker. Som bekendt er jeg flyttet til Edinburgh og har nu boet her i 3 uger. I dette indlæg kommer jeg omkring 7 ting, der vil overraske dig, når du besøger den skotske hovedstad.

1. Edinburgh er en lille storby

På trods af, at byen som nævnt er hovedstad i Skotland er den faktisk relativt lille. Der bor knap 500.000 i Edinburgh, hvilket faktisk er færre end i Glasgow mod vest.


Særligt hvis du som turist kun bevæger dig omkring i centrum af byen (New Town & Old Town) vil du relativt hurtigt få set, hvad der skal ses. Edinburgh er dog meget mere end blot Edinburgh Castle og The Royal Mile, så tag bussen ud til f.eks. Leith Shore eller bestig Arthur’s Seat i Holyrood park.

2. Folk er virkelig flinke

glade skotter Her i Edinburgh hilser man pænt på buschaufføren, når man går ind og man siger thank you, når man bliver sat af.

Generelt er vi jo en flok sure skiderikker overfor fremmede i Danmark, så jeg havde regnet med, at de indfødte her ville være lidt flinkere (ligesom de f.eks. også er i London), men jeg er virkelig blevet overrasket over skotterne.

Da vi skulle fra Edinburgh lufthavn til centrum havde jeg købt billetter til Tram på mobilen til både min kæreste og jeg. Det viste sig dog, at man kun kunne købe personlige billetter og min kæreste havde derfor faktisk ikke billet. Billet-fyren var dog flink og forklarede bare, hvordan vi skulle gøre næste gang – så var stilen for vores besøg ligesom lagt.

Den flinke stil er kun fortsat og det er da opløftende 🙂

3. Det går op & ned konstant

Edinburgh Old Town

Vær klar på at gå opad i den gamle bydel.

Selvom afstandende i Edinburgh generelt ikke er store, så skal man beregne lidt ekstra tid, hvis man er på gåben. Det går nemlig vitterligt op og ned konstant næsten uanset hvor i byen man bevæger sig.

Jeg forsøger at gå så meget rundt jeg kan (det er fantastisk & nem motion – har allerede måttet stramme bæltet et hak ind på trods af, jeg egentlig var i ret god form før vi tog afsted) og det kan virkelig anbefales.

Afstandende er som nævnt korte og man oplever byens puls på en anden måde end fra en bus, men man får også i den grad trænet sine lægmuskler 😀

4. Edinburgh er uforståeligt flot

Calton Hill Edinburgh

Selfie med GoPro på toppen af Calton Hill. Det er Holyrood Park med Arthur’s Seat i baggrunden.

Jo jo, vi havde set alle billederne af Calton Hill, Arthur’s Seat, Edinburgh Castle og den klassiske britiske arkitektur, men er alligevel blevet blown away af, hvor vanvittigt flot der er overalt i Edinburgh.

Jeg går konstant og prøver at indfange det på mit dårlige iPhone kamera, men det er ganske enkelt umuligt (må vænne mig til altid at have mit gode kamera med). Man går forbi en bygning og pludselig kan man se ud over hele byen eller op til Arthur’s Seat.

Uvant for en Fynbo, der kun har boet i flade Odense, Berlin og København 😀

Holyrood Park Edinburgh

Udsigten fra en løbetur i Holyrood Park.

Naturen er også altid tæt på i Edinburgh. Eksempelvis bor jeg 1 km fra Holyrood Park, der føles som en anden verden. Det er så fedt at kunne hoppe i løbeskoene og løbe rundt i episke omgivelser.

5. Edinburgh er andet end (dårlig) pub mad

Edinburgh har flere pubber end storebroren Glasgow og kvaliteten af maden på pubberne er umiddelbart rigtig god. Det er jeg glad for, da jeg elsker de klassiske britiske pubber og den (fede) mad, men jeg er blevet meget overrasket over, hvor mange trendy cafeer og restauranter som byen også byder på.

Pub mad Edinburgh

Der skal også være plads til en pie. Her fra den overraskende gode pub, Guildford Arms, der ligger få meter fra Edinburgh’s største shopping-gade Princes Street.

Vi er ikke ude i vanvittige hipster-trends som vi kender fra Nørrebro, men hvis man vil gå ud og spise sundt, er der muligheder på næsten alle gadehjørner. Edinburgh er også indehaver af en del restauranter med Michellin-stjerner og særligt i bydelen Leith boomer det i disse år med nye restauranter og cafeer.

Jeg tjekker altid restauranter ud på Yelp inden jeg går ind. Nemt lige at få et overblik, læse anmeldelser og se billeder af maden.

6. Man tror, det regner konstant

Argh, regner det nu igen!?

Der er overskyet og det drypper med vand næsten hver dag. Det er dog ofte kun i korte perioder og faktisk læste jeg forleden, at det regner mere i Rom end det gør i Edinburgh.

Royal Mile Edinburgh

Det var overskyet, men tørt, da jeg gik hjemmefra. Halvanden time senere sneede det helt ekstremt meget – her på den berømte Royal Mile.

Man lærer dog hurtigt at tage en jakke med ud uanset om solen så skinner. Vejret i Edinburgh er meget omskifteligt for at sige det mildt.

7. Edinburgh har en kæmpe strand

Portobello Edinburgh Jeg løb en tur ud til Portobello stranden i går og blev virkelig overrasket. I går var det måske 2-3 graders varme og overskyet, men jeg kunne godt forestille mig, at stranden er velbesøgt, når temperaturen kommer op omkring de 20 grader (det skulle eftersigende ske et par gange om året).

Hvis Portobello havde ligget i Brasilien havde den været helt pakket med mennesker. Udsigten er også super flot!

Kan anbefales for løbere eller hvis man gerne vil opleve en klassiske, britisk strandpromenade og nyde duften af fish (& chips) 🙂

  • Følg med på Instagram (@rejsekris) og se løbende flere billeder fra min tid i Edinburgh & mine rejser generelt:

Læs mere om Edinburgh:

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien