Fodbold i Skotland bliver ofte kogt ned til “bare” at være et spørgsmål om Rangers eller Celtic. Begge klubber er fra Glasgow og er da også traditionelt de største fodboldklubber i Skotland, så lad os i denne artikel se nærmere på fodbolden i Glasgow.

Jeg boede for et par år siden i Edinburgh, hvor jeg ofte tog toget eller bussen over til Glasgow, der er en større og markant anderledes by.

Glasgow som rejsemål

Edinburgh byder på mange spændende seværdigheder og er uden tvivl det oplagte valg til en weekendtur, men Glasgow er nok byen jeg ville vælge, hvis jeg skulle bosætte mig permanent i Skotland igen.

Glasgow er lidt mere vild end Edinburgh og kulturen minder på mange måder om den i Manchester – det er landets næststørste by, så det er lidt billigere og menneskerne er måske lidt mere nede på jorden.

Da jeg boede i Edinburgh var vi da også nødt til at rejse over til Glasgow for at se koncerter med f.eks. Noel Gallagher og The Libertines – det er federe at spille i Glasgow end i Edinburgh, der ellers er hovedstaden.

glasgow
Det er i hvert fald også den generelle tanke i Skotland – i Edinburgh er de lidt arrogante og ‘up their own arses’, hvor man i Glasgow nemt falder i snak med ham man står i kø med oppe i baren på pubben.

Der er dog to ting, der fortsat deler vandene en del i Glasgow: fodbold og religion.

Det er ikke mit indtryk, at religion fylder noget som helst for den yngre generation, men hvis du ender i snak med en ældre herre på en pub i Glasgow, så husk lige at være respektfuld i forhold til hele den her katolikker vs protestanter (og Irland vs Storbritannien) snak – den kan de stadig godt tage meget seriøst.

Det er da også en krise, der har trukket ret blodige spor i Irland, Storbritannien og Glasgow, så i mine øjne ikke noget man behøver at lave sjov med.

Det kan man så til gengæld med det meste andet – skotterne er nok det folkefærd (hvis vi ikke tæller Liverpool-scouserne med) som jeg holder mest af og synes vi danskere har mest til fælles med, når det kommer til humor.

Fodboldrejse til Glasgow (Old Firm)

counting house glasgow
Jeg har i mange år sindssygt gerne ville se Old Firm (som Glasgow-derbyet mellem Rangers og Celtic kaldes), men det er decideret umuligt at skaffe billetter, hvis man som menig mand gerne vil ind at se den.

Derfor blev jeg ret overrasket, da jeg så at min kammerat, der driver fodboldrejsebureauet Groundhopping Tours havde fået en aftale i hus med Celtic og nu kunne sende danskere afsted på fodboldrejse til Old Firm.

Jeg er sidenhen selv kommet med på Groundhopping Tours holdet, hvor jeg fremover (når corona-krisen er ovre og vi kan rejse igen) er rejseleder på fodboldrejserne til Skotland. Det glæder jeg mig sindssygt meget til!

Pt er Groundhopping Tours’ fodboldrejser til Glasgow den eneste legale metode at komme ind at se Old Firm, så vidt jeg kan se.

Normalt når man rejser rundt og ser fodbold i udlandet, så kan man godt finde en sortbørshandler ude foran stadion, der sælger billetter til overpris, der er så dyre, at ens næste rejse skal købes på afbetaling.

Det burde også være tilfældet til Old Firm, da det vitterligt er en af verdens mest kendte kampe, men det kan man altså ikke – det er så svært at skaffe billetter og det er så attraktivt, at folk beholder dem eller deler dem ud i familierne.

Denne lille dokumentar om Old Firm er meget fed, men tegner også et noget mere dramatisk billede end hvordan et Glasgow derby i 2020’erne er:

Politiet har ekstremt godt styr på tingene derovre og der er efterhånden virkelig sjældent slagsmål. Også fordi straffene er så voldsomme, at det simpelthen ikke kan betale sig at lave ballade…

Vil du med til en fodboldrejse til Glasgow eller Skotland generelt, så tjek Groundhopping Tours eller skriv direkte til mig på kf(a)rejsekris.dk, så sætter jeg dig på ventelisten til den næste rejse 🙌🏻

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien