manchester For et par uger siden var jeg på en blogger-tur arrangeret af VisitBritain i det nordvestlige England, hvor vi bl.a. havde et par dage i Manchester inden turen gik videre østpå til Liverpool.

Manchester er en by jeg efterhånden har besøgt en del gange og den er faktisk ved at krybe sig op i top 3 over mine yndlingsbyer i Storbritannien. Manchester er en fantastisk spændende by og så er byens centrum så perfekt en størrelse at man ikke skal bruge for lang tid på transport i selve byen.

Manchester har måske, desværre, i Danmark et ry for udelukkende at handle om byens fodboldklubber – det er en skam for byen er virkelig perfekt for en weekendtur, også hvis du overhovedet ikke interesserer dig for fodbold.

Se min video fra Manchester (optaget i september 2018):

Herunder kommer mine anbefalinger til, hvad man skal lave og se i Manchester.

Læs også min guide til hoteller i Manchester.

Northern Quarter – det cool & trendy kvarter

manchester northern quarter Alle fede storbyer har et område, hvor det hele lige er en ekstra tand cool. Det er typisk et område, der for 10-20 år siden var lidt slidt og så er det blevet overtaget af kunstnere og andre cool typer, som har forvandlet det til, hvad det er i dag.

I UK kender vi det fra bl.a. Shoreditch i London og West End i Glasgow – herhjemme er Nørrebro og Vesterbro vel det tætteste vi kommer på sådanne områder.

Det fede ved Manchesters Northern Quarter er dog bl.a. at det vitterligt ligger få hundrede meter fra centrum af Manchester, hvor det enorme Arndale shopping center troner. Således skal man ikke tage offentlig transport eller taxa for at gå fra high street shopping til en cool café eller restaurant.

Det er svært at beskrive Northern Quarter i Manchester, da området ikke ligner noget jeg har set andre steder i Storbritannien. Bygningerne er ikke så høje, der er proppet med hyggelige restauranter, cafeer og pubber (hvilket selvfølgelig ikke er så anderledes end andre britiske byer) og stemningen er lidt alternativ.

Læs også min store guide til where to stay in ManchesterDestination Well Known (min engelske rejseblog).

Her er en nyere video fra en tur til Manchester, hvor jeg anbefaler hvad man skal lave på 1 dag:

Anbefaling: guidet gåtur i området

manchester street art

Manchester bien

På vores tur til Manchester fik vi en guidet tur i Ancoats og Northern Quarter. Ancoats er området, der ligger umiddelbart ‘bag’ NQ og er langt mere råt og fyldt med gamle fabriksbygninger. Giv det 10 år og så er Ancoats nok ligeså cool som NQ – hvis det ikke allerede er ved at blive det 😉

madchester Vores guide, Emma Fox, er en alvidende Manc, som fortalte om områdets historie, viste os de åbenlyse seværdigheder og samtidig tog os ind bag facaden og så nogen fede ting som vi ikke selv havde faldet over – præcis som en god guide skal gøre det.

Da jeg spurgte Emma om vi ikke var i nærheden af stedet, hvor Dry Bar engang lå faldt vi endnu mere i spænd – det viser sig nemlig, at Emma også arrangerer guidede gåture i Manchester med Factory Records som hovedtema.

Lidt musik og Manchester historie

Factory Records var et pladeselskab, der blev startet primært for at udgive Joy Divisions musik. Sidenhen åbnede pladeselskabet også den legendariske Hacienda-natklub og senere Dry Bar i Northern Quarter. Factory blev drevet af bl.a. den flamboyante Manchester-legende Tony Wilson og der blev ikke sparet på noget som helst.

peter hook streetart manchester

Undertegnede ved siden af Peter Hook, der startede Joy Division og New Order. Karakteristisk for Manchester, at man ikke er bange for at hylde sine helte!

Factory brugte alle Joy Divisions penge på at dække underskuddet fra natklubben og pladeselskabets andre bands, der aldrig formåede at slå igennem på sammen måde som Joy Division, der efter forsanger Ian Curtis’ død blev til New Order.

tony wilson streetart

Tony Wilson, en Manchester-legende, der bl.a. har fået en plads opkaldt efter sig.

Jeg er tosset med all things Factory og har bl.a. en Factory-relateret tatovering, så jeg spidsede ører, da Emma fortalte lidt om byens musikhistorie. Jeg bliver dog nok nødt til at komme tilbage og tage på hendes dedikerede Factory Records tour – denne tur kom kun kort ind på emnet.

Vil du lidt under huden på Northern Quarter eller andre områder af Manchester (Emma laver en lang række forskellige ture), så tjek kalenderen på guidens Facebook side her: Show Me Manchester. 

Anbefaling af pub & restaurant i NQ

pie & ale manchester På et tidligere besøg i Manchester var jeg forbi den måske mest britiske restaurant nogensinde. Stedet hedder… Pie & Ale.

Så bliver det næsten ikke smukkere, vel? 😀

Pie & Ale serverer fantastiske britiske pies og fantastiske ales (eller almindelige øl og sodavand, hvis du er mere til den slags). Det er et super hyggeligt sted midt i Northern Quarter – tag derhen, hvis du vil have en tasty steak & ale pie skyllet ned med en doven britisk øl fuld af smag 😀

En anden anbefaling i NQ til når tørsten er slukket er Castle Hotel, som ikke er et hotel, men derimod en fantastisk britisk pub med rigtig mange gode øl på fad. En anelse pricy for Manchester, men pengene og besøget værd uden tvivl.

Du kan gå fra Pie & Ale til Castle Hotel på bare 2 minutter 😀

Afflecks – Camden Market i Manchester

afflecks manchester

Legenderne fra Factory Records bliver (igen) hyldet på Afflecks facade.

Hvis du har været i London og syntes at Camden Market var spændende, så bør du tage forbi Afflecks i Northern Quarter.

Jeg kunne godt lide Camden Market, da jeg var teenager, men den umiddelbare begejstring er måske dalet lidt – til gengæld kunne jeg virkelig godt lide Afflecks, hvor der er mange små ‘butikker’ med alt fra musik merchandise til vintage tøj.

Læs mere på stedets hjemmeside.

Ture & oplevelser i Manchester

Manchester er Englands anden eller tredjestørste by, alt efter hvordan man gør det op, så selvom centrum altså er relativt ‘walkable’, så er der stadig meget at se.

Sightseeing bustur

manchester bustur

Se byens seværdigheder på en bustur.

Derfor kan det give mening at bruge nogle timer, f.eks. på din første dag i Manchester, på at tage en klassisk sightseeing bustur i Manchester.

VisitBritain sælger billetter til en sightseeing bustur, hvor man kommer forbi seværdigheder som Manchester Town Hall, Chinatown, Manchester Cathedral, Salford Cathedral, Mediacity UK og Old Trafford (Manchester Unites enorme stadion).

  • Se den fulde rute bussen kører her.

Busturen tager ca halvanden time, så det er ikke fordi man ødelægger sin dag på det – til gengæld får man et fint indtryk af, hvor diverse ting ligger i byen og ser samtidig de vigtigste seværdigheder i Manchester på en gang.

Prisen for busturen er £12 og den kan købes hos VisitBritain i deres webshop her.

Stadionture i Manchester – United & City

Og så lidt til de fodboldinteresserede. Mange danske mænd rejser hver uge til Manchester udelukkende med det formål at se fodbold – enten byens røde Manchester United eller de blå Manchester City.

Er du en af disse behøver jeg næppe introducere hverken den ene eller den anden af storklubberne, og hvis du ikke interesserer dig for fodbold kan du let og elegant springe dette afsnit over.

Jeg vil ikke fortælle om stadionturene i Manchester, da jeg desværre endnu ikke har været på dem – selvom jeg egentlig sympatiserer med Liverpool FC, så tror jeg at begge stadionture i Manchester er alle pengene værd.

Læs mere om og book turene på linksene herunder:

Manchester United stadiontur 

Manchester City stadiontur

National Football Museum


Så var den der godt nok igen – fodbold og Manchester hører trods alt også sammen. På National Football Museum er der udstillet helt afsindigt mange virkelig interessante historiske fodbold-relaterede artefakter.

Alt ligefra spillertrøjer fra legendariske fodboldspillere til trofæer og klub-klenodier. Det er (langt fra) kun Manchester United og City relaterede ting, der er udstillet på museet.

Der er gratis indgang og museet ligger lige i centrum af Manchester, så overvej at bruge en times tid her. Det gjorde jeg selv på en tidligere tur til Manchester og det kan virkelig anbefales, hvis du er fodboldfan.

Manchester PUBBEN ved Arndale Shopping Center

sinclairs pub manchester Hvis jeg siger, at du kan få en pint god øl for ca 20 kr i centrum af Manchester, hvad siger du så?

Well, det kan man altså og det sker på Manchester-institutionen Sinclairs Oyster Bar. En gammel, traditionel pub, der nu er ejet af Yorkshire-bryggeriet Sam Smiths og derfor kun serverer øl fra eget bryggeri, hvilket holder priserne godt nede.

Manchester har afsindigt mange gode pubber, men ingen første rejse til Manchester er fuldendt uden at have besøgt denne berømte pub lige midt i Manchester.

Inde i Arndale Shopping Center kan jeg anbefale butikken Scotts, hvis du er til mærker som Pretty Green, Fred Perry og den slags – kæmpe butik med masser af fedt tøj (og altid en masse mærkevare-tøj på udsalg nede bagerst i butikken). Barbour har også en god lille butik i nærheden af Sinclairs.

Af andre glimrende pubber i Manchester kan jeg bl.a. anbefale Mr Thomas’ Chop House, The Old Nags Head, Sir Ralph Abercrombie (her så jeg landskamp og fik en sludder med de lokale. Super pub!), Lass O Gowrie og måske den flotteste pub jeg nogensinde har set, Peveril of the Peak.

manchester pub Men der er generelt bare mange pubber i Manchester, der holder et højt niveau – og priserne er gerne minimum £1 billigere end i London og Edinburgh 😉

Hvis du har spørgsmål om seværdigheder i Manchester eller byen generelt, så skriv en kommentar herunder. Jeg er ikke ekspert i byen (endnu), men jeg er vild med den og kommer uden tvivl tilbage inden alt for længe.

Manchester er desuden perfekt at kombinere med Liverpool som en storbyferie på f.eks. en rejse fra torsdag-søndag. Der kører tog mange gange i timen og man kan få super billige togbilletter. Se mit indlæg om transport fra Manchester til Liverpool her.

Læs også den korte guide til at komme fra Manchester lufthavn til centrum her – det er både hurtigt, nemt og billigt.

Herunder har jeg indsat en widget med anbefalede oplevelser i Manchester:

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud og prisgaranti
  • London Box Office er det bedste sted at købe billige musical billetter til de bedste shows i London
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste portal til at købe tog- og busbilletter i Storbritannien
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på lejebiler i Storbritannien